За женския национален  отбор на България по волейбол предстои лагер в Панагюрище, където нашите момичета ще премерят сили в контроли с отбора на Белгия. За подготовката на тима за Световното първенство селекционерът Иван Петков говори в „Спортно шоу Гонг” на Дарик радио.

“Засега нещата са нормални за началото на подготовката. Като след по-дълга почивка от 22 дни момичетата са в добро състояние.”

„Имахме желание да направим два мача на лагера в Панагюрище срещу по-непретенциозни съперници като Гърция и Румъния, но не се осъществиха. После предвиждаме три мача с Азербайджан, два мача с Германия,  два мача със Сърбия. Имаме разговори с Холандия, но нещата още не са сигурни. Моето желание е да играем срещу сериозни отбори, исках да срещнем Русия, но на този етап това, което имаме като уговорки, е добре.”

„За  Ралица Василева всички силно се надяваме нещата да се развият по начина, по който всички искаме. Тази седмица и тя ще има повече яснота, след като минат нейните прегледи в Италия. Ще зависи в процеса на работа как ще реагира нейното рамо, но тя прави неимоверни усилия да участва на Световното първенство. И аз съм убеден, че ще участва и ще помогне с каквото може.”

„Работим върху изграждането на силен колектив. Във всеки мач трябва да играем за победа. Ще дойдат моменти, когато ще има и загуби, които ще тлябва да преживеем заедно, но това е етап от развитието на един колектив.”

„Залагаме на отборната игра, не разчитаме толкова  на индивидуалните качества. Силата на колектива е много по-стойностна, отколкото някоя да изпъква. Резултатите рано или късно ще се появят.  На Световното първенството  ще ни бъде много трудно, но това е един етап.”

„Целта на федерацията е влизане в осмицата. Нашите цели са по-високи, но дали ще се случи тази година или след това...Голямата ни цел е участието на Олимпиада.  Но за нас сега най-важен е следващият мач, засега това е този с Италия. Имаме два месеца и половина пред себе си дотогава.”

„За съвместяването на работата ми в националния и в Марица и съдбата ми помогна. Попаднахме с Марица  директно в групите на Шампионска лига,  няма да участваме в предварителните кръгове, които са около Световното първенство. Сега нещата за мен и за Марица изглеждат по-оптимистично, тъй като първите мачове за Марица са през ноември”, сподели Иван Петков.