Старши треньорът на женския волейболен тим на ЦСКА Юлия Иванова говори пред клубния сайт в навечерието на старта на поредния сезон от държавното първенство.

Иванова сподели очакванията си за началото на шампионата, както и какви са амбициите на "червените".

"Нагласата ни е да направим по-добро класиране от миналия сезон. Няколко години поред се класираме на трето място, но се целим по-високо. Момичетата са готови, подготовката мина нормално, нямаме търпение да стартира сезона. Като изключим Марица, останалите също са изградени основно от млади момичета, трябва да покажем, че сме по-добри от тях. В Левски също има предимно млади състезателки, може би само в Славия разчитат основно на по-опитни, но начинът да се развиват младите е като получават място и време да играят, иначе няма как да се получи. Ралина Дошкова замина за шампиона на Германия, Силвия Кьосева отиде във Франция", каза Иванова.

"Нашата цел е да произвеждаме състезателки, които да се развиват и да заминават за чужбина и да се развиват на по-високо ниво. Без тях е нормално да има известен спад. Поли катастрофира миналата година, не игра 8 месеца, но ще заеме мястото на Диана Ненова, която отиде в Славия. Имаме някои промени, но като цяло амбициите ни остават. Опитваме се със собствени кадри да ставаме шампиони, а не като други клубове, които купуват отвън. Нямам спомен кога за последно сме взели чужденка. Правим всичко по силите си, за да работим с наши кадри, но зависи и от това какво идва отдолу като попълнения. Защото виждате, че доста наши момичета пробиха в чужбина и сега са водещи състезателки в националния отбор. Ние играем единствено със състезателки, които са наши кадри. Само Йоана ни я преотстъпиха от Казанлък. Всички останали са състезателки от ЦСКА - развиваме си нашите момичета", добави Юлия Иванова.

Тя е категорична, че въпреки изявената роля на Марица, първенството не е предрешено.

"Никога едно нещо не е ясно напълно. В Марица има много промени, може да се появи друг амбициран отбор, както сега излиза Берое с по-голям бюджет. Славия също ще има претенции. Ако имаш повече пари и ги даваш за състезателки, нещата могат да се получат. Естествено, Марица може би са фаворити, предвид състезателките, на които разчитат. При нас обаче, освен че гоним класиране, искаме тези момичета да израстват във волейболните им умения. Когато виждаш, че не може да се мериш с други клубове, целта се променя - искаме тези момичета да израснат с мачове. С времето нещата ще се променят и те тепърва ще стават по-силни. Искаме срещу по-силните отбори да покажат истинските си качества", каза още Иванова.

Юлия Иванова

източник: LAP.bg

Треньорът на ЦСКА коментира и тема, която засяга не само волейбола, но и целия спорт - работата с младите.

"В тренировъчния процес се вижда, че имат хъс и желание. Въпросът е вече в официални мачове дали ще го покажат. Видя се и на световното първенство - Италия просто не издържа психически във финала, защото е изграден от по-млади състезателки, докато Сърбия разчита на много опитни момичета. Психика се калява с игра, а не със страх. Трябва да се пребориш, иначе няма как да стане. С лесни победи човек не може да стане състезател. Трябва да има трудности, за да може да се развиваш. Повечето млади хора са такива - предават се при първата трудност. Моето желание е да влизат момичетата във всяка ситуация, да се борят, да не се предават. Стига с това "не мога, не става". Искам да направя състезатели, на които може да се разчита и в националния отбор. Ние даваме шанс на момичета, на възраст, където в други клубове не биха си помислили, че ще залагат на тях. Но всяко поколение е различно. Отношението на родителите и хората към спорта е различно. При нас освен да са високи, трябва да са пъргави и подвижни. Ако нямаш такива качества, няма как да стане. В днешно време хората залагат повече на образование, но забравят, че спортът е изключително важен, за да могат децата да растат здрави. Много родители не виждат перспектива в спорта. Не говоря за професионалния, а просто не обръщат внимание на това, че без да спортуват, децата им растат болнави. За младите лесният живот е по-достъпен", добави тя.

Юлия Иванова

източник: cskavolley.org

Юлия Иванова не пропусна и болезнената тема, свързана с проблема на ЦСКА с базите.

"В София няма място за тренировки. Във Франция зет ми е шеф на един клуб, имат безплатна зала, която се плаща от общината. Той живее в Лион. При нас е невъзможно това. Ръководството ни прави всичко по силите си, това да се случи, но е нужно място и пространство. Когато нямаш такава възможност, не се получава. В по-големите възрасти, трябва да имаш две тренировки по два часа на ден, а ние имаме по час и половина в залата и останалото е във фитнеса. Месечната издръжка на залата е колосална като сума. Вместо да те подпомагат и да искат децата да растат здрави, те ни пречат. Затвориха ни малката "Армеец" и сега сме с две игрища по-малко, което няма как да стане, предвид, че клуб като ЦСКА има много деца. Ние тренираме по час и половина, което означава, че на практика се готвим само за мачове, които са по час и половина. С такъв модел на подготовка, става доста по-сложно. От гледна точка на клуба и на ЦСКА, се прави максималното, но не срещаме никаква подкрепа от страна на общината. Отделно от това, спортните училища си сменят постоянно програмата, което само пречи. Отникъде не срещаме разбираме. Ние имаме момичета, които са на училище, други са студентки и когато разбъркат програмата, нещата стават много сложни. Желанието е налице, искаме да работим. Въпросът е да получим и необходимата подкрепа затова", завърши треньорът на "червените" волейболистки.

Утре ЦСКА открива сезона с двубой срещу Раковски (Севлиево) в зала "Васил Симов". Срещата е от 16:00 часа, непосредствено преди битката на мъжете с Монтана.