Националният отбор на България по волейбол не крие амбициите си да спечели купата от Европейската златна лига. Това потвърдиха и две от основните ни състезателки – Гергана Димитрова и Лора Китипова. 

Мачовете на България от група "В" са в зала „Колодрума“ в Пловдив. Българките играят срещу Словакия (4 юни) и Украйна (5 юни). Срещите започват в 20:30 часа и ще се играят пред фенове при допускане на 50 % от капацитета на съоръжението. Това ще е и първа среща на момичета на треньора Иван Петков с привържениците след прекъсването заради пандемията.

"Българските фенове много ни липсваха и аз съм сигурна, че заедно ще имаме поводи за много усмивки. Надявам се, когато играем у дома, усмивките да са колкото се може повече. Волейболът е изкуство и ако хората търсят нови и хубави емоции, каним ги на нашата сцена, за да ги споделим заедно. Пловдив е страхотен гради и ще е много хубаво да играем пред родна публика“, заяви Гергана Димитрова. 

Мачовете от Златната лига се взимат предвид за оформяне на ранглистата, по която ще се направи класирането за Световното първенство. 

"Всеки мач е от значение. Всеки гейм, всяка точка. Каним хората да дойдат и да се забавляваме заедно", допълни Димитрова.

Посрещачката изрази надежда отново да вдигнем купата от Златната лига след финалната четворка, на която домакин е Русе. 

"Играли сме в Русе. Хората там са много дружелюбни и очаквам само хубави неща. Дай боже да вдигнем отново купата в Златната лига, този път пред българска публика", каза Гергана.

Тя сподели емоциите и очакванията си за предстоящото Европейско първенство, един от домакините, което отново ще бъде Пловдив.  

"Притеснението е голямо, но това е годината на женския волейбол в България. Надяваме се да стигнем там, където ни е мястото", каза Гери. 

Лора Китипова многократно е изпитвала емоцията от мачовете в Колодрума като част от отбора на Марица, но за пръв път женският ни национален отбор ще играе пред пловдивските фенове. 

Лора Китипова

източник: Sport PR Events Managment

"Харесвам много Пловдив като град. Много време съм живяла тук. Това е волейболен град и феновете винаги ни подкрепят. Много е хубаво да играем отново пред публика. Иска ми се да зарадваме феновете и да спечелим Златната лига. Радваме се, защото е съвсем различно пред родна публика", каза разпределителката на България. 

През последния сезон Китипова стана шампион на Украйна с отбора на Прометей, чийто треньор е националният ни селекционер Иван Петков. 

"90 % от националния отбор на Украйна, с който вече играхме, е съставен от мои съотборнички. Това са млади състезателки с много сериозен потенциал, но имат още какво да развиват. Не би трябвало да имаме трудности срещу тях", откровена е Лора. 

"Много отдавна ни се иска отново да се съберем в този състав и да покажем потенциала си. Познаваме се добре от много години. Има нужда от известна сработка, защото все някоя отсъстваше по различни причини. Но тази година трябва да покажем това, което можем. От Златната лига очаквам победи с по 3:0. Тук и на финалната четворка в Русе", добави Лора.

Програма на предстоящите срещи от група „В“ на Европейската златна лига в зала "Колодрума" в Пловдив:
4 юни, 20:30 часа - България – Словакия
5 юни, 20:30 часа - България – Украйна
6 юни, 17,30 часа - Словакия - Украйна

Билетите за мачовете са в продажба в мрежата на "Евентим" - https://www.eventim.bg/bg/bileti/evropeyska-zlatna-liga-2021-plovdiv-mnogofunkcionalna-sportna-zala-kolodrum-563810/event.html