Единственият роден клуб, който ще играе в Европа и след Нова година – волейболният КВК Габрово ще е домакин на Копра Пиаченца в първия 1/8-финал на Чалъндж къп между 15 и 17 януари. Точната дата все още не е уточнена, а седмица по-късно българският евроучастник ще гостуват на Апенините.

Играчите на Любомир Герасимов ще приемат Христо Златанов, Алесандро Фей, Самуеле Папи, Лука Тенкати и компания в зала Орловец. Българите вярват, че Общината ще запази ниските цени на билетите и за срещата срещу класния италиански тим.

“Защо да не продължаваме да мечтаем, дано да постигнем суперсензация“, каза пред Гонг президентът на КВК Габрово Николай Григоров. Самият той преди 6 години постави основите на клуба, а сега има огромна подкрепа от Община Габрово, КТБ и Цветан Василев, за да се бори вече 3-ти сезон в Европа.

Ето част от коментара на Григоров пред Гонг за това как приема факта, че само неговият тим продължава в Европа:

Продължаването ни го приемам нормално, защото се бяхме добре подготвили за швейцарския ни съперник. Това хем ме ласкае, хем съм малко разочарован за другите клубове, защото очаквах поне Левски да продължи и Марек да играе в Купата на ЦЕВ. Надявам се ние да се представим достойно в следващия кръг и защо не да сътворим една супер сензация?! Казвам суперсензация, защото ние сме клуб от 6 години, а Пиаченца е отбор с традиции в Италия, да не говорим и за средствата, с които разполагат и състезателите, които са си позволили.

За нас е голяма гордост, че стигнахме до тук. Трета година се опитваме да се чуе за нас и да ни забележат, а и да постигнем нещо. Вече направихме нещо много голямо и защо пък да не продължаваме да си мечтаем?!

Момчетата в нашия клуб имат много потенциал, имаме 2-3 много опитни играчи. Организацията ни в клуба е много добра, работим много успешно и здраво, а и сме позитивно настроени.

Определените дати за първия 1/8-финал, на който сме домакин, са между 15 и 17 януари. Още не сме определили точния ден, защото трябва да преценим спрямо и мача ни със Славия от първенството. Като домакинството ни ще бъде или във вторник, или в сряда. Това ще бъде един празник не само за Габрово, но и за цяла България. Сигурен съм, че ще дойдат хора от цялата страна да гледат. Ще има какво да се види! И се надявам ние да има какво да им покажем.

Надявам се Общината да запази ниската цена на билетите от по 2 лева. Не вярвам Общината да прави бизнес на наш гръб. До този момент ни подкрепят, не плащаме наем като ползваме зала „Орловец“. Надявам се да се запазят тези цени на билетите и както до сега да има такава посещаемост, да се напълни залата. Имаме интелигентна и възпитана публика, до този момент не е имало ексцесии в нашата зала и дано в бъдеще да няма.

В интерес на истината не сме си поставяли цел преди началото на сезона. И в шампионата, и във всяко друго начинание тръгваме стъпка по стъпка и според нашите възможности се стараем да стигнем най-напред. Нямаме строго поставени цели, но мотивацията във всеки един от нас е много голяма да продължим напред. Вижда се, че нашите състезатели са конвертируеми, израстват сред по-опитните. Победихме шампиона на Швейцария, който няма много волейболни традиции, но пък има достатъчно средства да си позволи 8 чужденци. И въпреки това ние успяхме да ги надиграем, и да ги отстраним.

Нашите състезатели имат такава мотивация, че не е необходимо дори нашият екип да ги мотивираме, защото с този мач те могат да се покажат на европейската, че и световната волейболна сцена.

За мен отборът на Копра Пиаченца е в Топ 10 на света! Надявам се да се представим максимално добре и защо не да сътворим една супер сензация!

Истина е, че средствата, които получава един от волейболистите на Пиаченца е колкото целия наш бюджет. Но ние сме благодарни за това, което получаваме, вече трета поред година г-н Цветан Василев ни спонсорира. В Габрово ще оценява много и това, че той влага средства в такива социални дейности, каквато е и волейболът. Градът ни е очарован от това, което прави той и от постигнатите резултати. Иван Чомаков е плътно с нас, той ни е финансов директор, а вече и в управата на БФВ. Благодарение на волята на тези двама мъже и с тези финанси, които редовно влизат в нашия клуб, ние можем да работим спокойно и да се стараем да развиваме качествата на състезателите, също така да си поставяме високи цели, които да следваме. Надявам се, че защитаваме средствата, които получаваме с моментното ни състояние – в шампионата се движим в Топ 4, като имаме мач по-малко и възможност да влезем в първата тройка. Благодарение на волята на нашите спонсори на на обществеността, вече започнаха да се появяват хора от нашия град, които с лични средства се опитват да помагат. Мисля, че се справяме добре, като го показват и моментните резултати. Нашият екип от 5-6 човека, треньорите в клуба, секретари, статистици, доктори, масажисти, всички работим като едно цяло, допълваме се, съветваме се един друг. Може би именно на екипната ни работа се дължи моментното добро състояние на КВК Габрово, но да обобщя и на България, защото само ние останахме в европейските клубни турнири.