Българската федерация по волейбол поясни със специално писмо ситуацията с разпределянето на квотите ни за европейските турнири. Лично президентът на централата инж.Данчо Лазаров отговори на изпратеното по-рано днес писмо на ВК Пирин Балканстрой (Разлог) за желанието им за втора поредна година да има международно участие.

Пълният текст на писмото на БФВ:

„БФВ приветства включването на ВК ЛукОйл Нефтохимик в Шампионската лига, както и на ВК Пирин Балканстрой в Купите на CEV, което дава възможност БФВ да регистрира втори български отбор в Challenge Cup. Всичко това ще допринесе до спечелване на по-голям брой „бонус точки” в ранглистата, което ще даде възможност на повече български отбори за участие в Европейските турнири.

Съгласно новия Правилник за Европейските купи и класирането на България на 26-то място (CEV Cup & Challenge Cup: Competition Regulations) БФВ има право да регистрира за участие 2 клубни отбора в Challenge Cup, които са първия и втория в НВЛ.

Също така бихме искали да ви уведомим и, че:

БФВ подготви необходимите документи за регистрация в Challenge Cup на гореспоменатите отбори т.е. ЛукОйл Нефтохимик (Бургас) и Левски Сиконко (София) съгласно класирането в НВЛ. Същевременно сме изпратили искане за регистрация на ЛукОйл Нефтохимик в Европейската Шампионска лига, съгласно състезателния Правилник на ЕШЛ (глава1, чл. 2.2.3). В случай, че CEV даде възможност на БФВ да регистрира ЛукОйл Нефтохимик в ЕШЛ, второто място в Challenge Cup ще се заеме от ВК Пирин Балканстрой (Разлог) – третият най-добър отбор, за който също има подготвени документи.

Също така, бих искал да Ви уведомя, че сме изпратили писма до Президента на CEV г-н Майер и до г-жа Ооме – вицепрезидент на CEV и президент на комисията по Европейски купи със специална молба ВК Пирин Балканстрой да бъде включен в Challenge Cup.

С настоящото писмо бих искал да изразя увереността си, че молбата ни ще бъде удовлетворена от президента на CEV г-н Андре Майер. Прилагаме и гореспоменатите вече изпратени регистрационни форми”.