"Не само капацитетът е проблем за зала Васил Симов", обяснява директорът на Нацинална волейболна лига (НВЛ), след като по-рано  президентът на Волейболен клуб ЦСКА Мариан Колев излезе с остра позиция срещу БФволейбол.

В навечерието на полуфиналните плейофи от Суперлигата от ВК ЦСКА изразиха недоволството си - първо заради невъзможността да играят в своята зала "Васил Симов", а след това и заради липсата на системата за видео повторения "Видео Чалъндж".
За всички тези неща, както и за Суперлигата като цяло, директорът на Националната волейболна лига (НВЛ) Евгени Иванов говори в специално интервю за BGvolleyball.com.

За полуфиналите ЦСКА не може да бъде домакин в своята зала "Васил Симов", а преди няколко години подобен проблем имаше Монтана, който трябваше да играе в тази фаза от шампионата в Горна Малина. Не трябва ли да се преразгледат изискванията?

Не, това е нещо, което уточнихме още преди началото на сезона и което е залегнало в регламента за провеждане на Суперлита за сезон 2016/17 и всички клубове са подписали договори, че ще спазват този регламент. Никой не иска да отнема домакинското предимство на никого, но ние трябва да спазваме някакви принципи, които да бъдат еднакви за всички. А именно, че полуфиналите и финалите са най-важните мачове през сезона. Така че не можем да си позволим лукса да правим компромиси, нямаше да има такива и за Пирин, ако бяха се класирали.

Отговоря ли на всички изисквания зала "Борис Гюдеров" в Перник, където ще се играят полуфиналите между ЦСКА и Нефтохимик 2010?

Като капацитет и размери на игрището и залата, както и като височина и осветеност - да. Което за съжаление е проблем в зала "Васил Симов". В тази зала няма достатъчно място за LED рекламните пана, а и не е толкова удобна от гледна точка на телевизията, защото в нея се предава от неправилна гледна точка, без да се вижда публиката и главния съдия. А по този начин се ощетяват спонсори и зрители.
Какъв е проблемът със системата за "Видео Чалъндж" и има ли вероятност поне за финалите да се ползва?

Решението на НВЛ е принципно. За да бъде честно всичко, трябва да могат да го ползват всички. Тук има и тънък момент, тъй като системата "Видео Чалъндж" бе предвидена за ползване по време на дербито Левски София - ЦСКА в Арена Армеец през февруари. Тогава обаче това не стана, защото се повреди. И от тогава системата е на ремонт.

В отвореното си писмо до федерацията съпредседателят на ЦСКА и основен спонсор на тима Мариан Колев изказва отношение и лично към Вас...

Мисля, че сме големи, зрели и интелигентни хора и можем да си говорим директно, а не през медиите. Бих му задал въпроса той има ли критерий, когато си строи магазините и дали иска продуктите му да бъдат предлагани в магазини, които да отговарят на определени стандарти, както и ние искаме и правим. Лично не съм си позволил нападки към него, а ако той има такива към мен, да ми се обади и да ги сподели. Защото така правят мъжете.

Лично аз днес звънях няколко пъти в ЦСКА, но никой не благоволи да ми вдигне.

Като цяло, доволни ли сте от партньорството между НВЛ и Нова през този сезон, през който волейболът навлезе в платените спортни канали?

За момента сме доволни. Цялостна равносметка и анализи ще направим след края на сезона, защото тепърва трябва да се изиграят решителните мачове от полуфиналите и финалите. Колкото до тв излъчването на шампионата, през тази година въведохме неща, които не са правени до момента. Всяка седмица има специален обзор на кръга с репортажи от всички мачове, а в някои от кръговете се предаваха дори по две срещи. Освен това, преди и след всеки мач имаше специално студио с гости, коментари и статистика, за да се опитаме още повече да запалим волейболните зрители.

Като стана дума за статистика, ще стане ли задължителна за клубовете в Суперлигата?

Малко след началото на този сезон информирахме клубовете, че за следващия ще бъде абсолютно задължително да имат скаутмен в щаба си. За този нямаше как да ги задължим, тъй като това струва пари и не е толкова лесна работа.