Андрей Жеков даде ексклузивно интервю за Гонг, след като реши да се откаже тази година от националния ни отбор по волейбол. След като запази мълчание последната седмица, първо за Гонг разпределителят ни реши да сподели своите лични причини за това трудно решение.

„Изчерпан съм емоционално. Нямам мотивация и желание. Причината да си тръгна е лична. Не искам да съм тежест на националния ни отбор. Знам какво мога и на какво съм способен, сега обаче тази емоция и тръпка я няма, и затова си тръгнах вчера. Щеше да е бойкот към самия мен и съм съотборниците ми, ако бях останал в тима на България! Не заемам ничия страна – нито на БФВ, нито на Радо Стойчев и Матей Казийски. Няма и да играя в Тренто. Може хората да не ме разберат, но нека да подкрепят отбора ни. По всяка вероятно аз няма да бъда в Арена Армеец. Тази година няма да нося националната фланелка, но никога не казвай никога за в бъдеще“, това обяви Жеков в късния следобед пред Гонг.

Андрей играе волейбол от 1993 година, а с националния ни състав спечели три бронзови медала – от Световно, Европейско и Световна купа. Все още е неясно и къде ще играе на клубно ниво през следващия сезон.

Ето още от изказването на разпределителя на България Андрей Жеков:

Защо се стигна до тук да се откажеш от националния отбор, твоята кариера започна през 1993 година сега сме 2012?

Доста години са минали, откакто играя волейбол, знам че няма да бъда разбран. В крайна сметка, преди 2 такива важни състезания аз взимам това решение, но аз го взимам точно заради начина, по които се чувствам в момента. Мисля, че няма да мога да се представя на ниво.

Знаеш на какво си способен и какво си дал за България през последните години. Сега самият ти не се чувстваш на това ниво и това всъщност е причината, както ти каза да не си в тежест и да дадеш път на тези, които натрупаха опит и могат да направят нещо...

Аз имам по-различно мислене, смятам, че в момента съм в най-силните си години и даже тепърва ми предстоят. Но на този етап това е положението аз не изпитвам удоволствие от това, което правя. Надявам се, че момчетата имат сили да се справят имат нужда от подкрепата на всички, най-вече на феновете. Утре финалите започват и се надявам те да имат тази подкрепа, която имаха и до сега. Това е много важно за отбора в този момент.

Ти ще бъдеш ли в Арена Армеец?

По всяка вероятност не.

Защо се стигна до тук според теб, появиха се мнения за бойкот. Преди няколко дни имах възможността да разбера лично от теб, че това не е бойкот от твоя страна, защото ти си показал, че не можеш да бойкотираш нито България, нито твоите съотборници?

Бойкот срещу мен и съотборниците ми щеше да е да изляза да играя в това състояние. Аз направих това, което смятам за редно в случая, може да не е най-правилното решение, но времето ще покаже. Абсурдно е да се твърди, че това са някакви бойкоти, защото аз не заставам на ничия страна, аз решавам нещо и то на базата на това, което чувствам.

Причината не са скандалите с Българска федерация по волейбол и Радостин Стойчев?

Тези неща са оказали влияние, но аз не заставам на ничия страна, защото много хора мислят че подкрепям Матей и Радо.

Няма да играеш в Тренто през следващия сезон, нали?

Това ще е сензация, но аз наистина няма да играя в Тренто, не знам дори дали ще играя някъде. Не съм разговарял с Радо на тази тема, така че нека да се знае, че това, което правя не е бойкот срещу федерацията или в подкрепа на някои хора.

Какво искаш да кажеш на феновете, в последните години понесе много критики, но хиляди пъти усети любовта на привържениците. На мен лично ми е мъчно, че няма да те видя с националната фланелка тази година?

Аз не мога да кажа, че никога повече няма да се върна в националния отбор. Просто съм преценил, че в момента няма да играя за националната гарнитура. Не обичам, когато някои хора кажат, че няма да играят и после се връщат, на мен това не ми харесва. На феновете няма какво да кажа освен да им благодаря за подкрепата, на тези които са ме подкрепяли, а на тези, които са ме критикували, да им кажа да не го правят с моите последователи.

Имаш подкрепата на твоите съотборници, имах възможността да говоря с някои от тях и те казаха, че застават зад теб и че винаги ще си останете приятели...

Мога само да се радвам, че смятат така. Дано да не се чувстват изоставени и предадени, затова съм говорил и с тях.

Какво можем да направим ние българите, за да те видим отново в националния отбор, за да се чувстваш добре?

Това са си мои лични неща, аз се чувствам добре в момента, не е леко решението, което взех. Бъдете с отбора, мислете позитивно и да се надяваме, че нещата ще изглеждат добре съвсем скоро.

България ще бъде без теб както на финалите, така и на Олимпиадата като човек, които до вчера бе част от отбора може ли да направим нещо голямо, добре знам, че когато е най-трудно се постигат най-добрите резултати?

Абсолютно! Отбора има нужда от подкрепа сега наистина е много трудно. Надявам се момчета да се успокоят и да съумеят да са спокойни и да имат голяма и искрена подкрепа и мисля, че ще имат успех не само сега, но и на Олимпиадата.

На Георги Братоев какво искаш да му кажеш?

Каквото съм искал, съм му го казал.

Все пак дълги години бе обсъждано, кой може да е твой последовател?

Никога не съм бил човек, който говори чрез медиите, на Гошко и на другите момчета каквото съм искал, съм им го казал.

Към момента това са нещата, които искаше да кажеш след дългото мълчание, да очакваме ли още?

Не, казвам това, което чувствам и мисля, това е моето решение и искам да се спрат спекулациите. За момента това е моето решение.