Българският национален отбор по волейбол потегли успешно в олимпийския квалификационен турнир в Германия, като надигра Финландия с 3:1 гейма (29:27, 25:15, 23:25, 25:22) в първия си мач от група В. Момчетата на Пламен Константинов имаха доста трудности предвид осакатения състав, в който липсват редица основни имена, но се постараха да не губят излишни точки в класирането преди големите мачове срещу фаворитите Русия и Франция.

Скандинавците вече са аут от турнира след вчерашното си поражение с 0:3 от руснаците и въпреки това напълно оправдаха очакванията, че ще бъдат тежък противник. Играчите на Туомас Самелвуо отказаха да се предадат, макар и в много случаи да бяха притиснати до стената от "трикольорите". Финландският сервис бе оръжието, което ни измъчи най-много, като може би и мъничко подценяване от наша страна ни попречи да спечелим чиста победа. 

Следващият мач на волейболните ни национали е утре срещу Русия от 19 часа наше време.

Стартовият състав на България: Владимир Николов, Виктор Йосифов, Тодор Скримов, Мирослав Градинаров, Николай Николов, Георги Братоев (разпределител); либеро - Теодор Салпаров  

Ето и как се разви мача гейм по гейм:

Гейм №1

Противникът ни започна мача с две бързи точки, след като откриващият сервис на Ники Николов не затрудни финландското посрещане, а после Тервапорти имаше късмет при сервиса. Изпълнението му закачи филето на мрежата и топката тупна неспасяемо в нашата половина. Скандинавците продължиха с разнообразните атаките до първото техническо прекъсване - Сепанен, Силтала и Синконен с лекота успяваха да се справят с опитите ни за блокада, а грешка на Тодор Скримов от сервис направи така, че да се оттеглим на кратка пауза при пасив 5:8.

При връщането на двата тима на полето успяхме на няколко пъти да предизвикаме неточности за Финландия при изграждането на атаките и така намалихме точка от изоставането си. Противниковата атака през ентъра обаче продължаваше да работи добре, докато нашият начален удар не работеше чак толкова успешно. Стабилното посрещане на финландците им позволи да възстановят разликата от 3 точки и така втората техническа пауза дойде при 13:16.

Градинаров даде устрем на "трикольорите" с хубава атака по диагонала за 14:16, а последвалият му сервис затрудни финландците. Нашата блокада проработи, а след това противникът сбърка при разиграването - 15:16. Следващата точка се превърна в битка на двете защити, като след няколко спасявания Тодор Скримов съумя с известна доза късмет да направи блокаут и така да изравним резултата.

От този момент нататък срещата тръгна точка за точка, като ние имахме голяма вина за това с доста честите грешки от начален удар. Статуквото продължи така до 24:23 за Финландия, като Пламен Константинов опита да спечели време с обжалване на точката и прекъсване след това. То даде резултат и Оли Пека прати кълбото в мрежата - 24:24. Следващото разиграване ни откри шанс за първи път да поведем в гейма, но съдията отново видя носена топка на Георги Братоев. За да изравним резултата, отново заложихме на атака през центъра с Ники Николов - 25:25. Тодор Скримов отправи топовен сервис в следващото разиграване, а Ники Николов хвана атаката на Оянсиву по правата и България дръпна с точка напред.

Финландците почти мълниеносно си върнаха предимството - Оянсиву направи блокаут по правата, а после недобре вдигната топка обрече атаката на Градинаров - 26:27. "Лъвовете" извравниха чрез Владо Николов, а после ас на Ники Николов ни позволи да излезем напред. Финландците организираха атака, за да изравнят, а Градинаров беше на точното място, за да направи блокада и да ни донесе гейма - 29:27.

Гейм № 2

Втората част потегли равностойно, като Финландия успя да вземе предимство при 3:2 заради блокада срещу Градинаров, който трябваше и да посрещне сервиса преди това. Надлъгването продължи с пълна сила до 6:6, когато добре пласиран сервис на Георги Братоев разстрои посрещането на Финландия. Протвиникът не можа да преодолее нашата блокада чисто, а при контраатаката ни Тодор Скримов беше безмилостен. Българският тим нанесе втори удар веднага след това, като владо Николов хвана Силтала на блокада и ни даде аванс 8:6.

След техническото прекъсване отново нашият капитан бе на висота и пусна топката по блокадата за 9:6. Либерото на противника Лаури Керминен се огъна при последвалия сервис на Ники Николов, а тройната ни блокада беше брилянтна - 10:6.

Солидната преднина успокои отбора на Пламен Константинов и момчетата заиграха с далеч по-голямо самочувствие. Без особени усилия те поддържаха разликата, а блокадата и сервисът ни се подобриха, което доведе и до нейното увеличаване при второто техническо - 16:10.

Скандинавците не се предадоха въпреки солидния пасив и лека-полека започнаха да наваксват. Една от редките грешки на Владо Николов отново върна противника на 4 точки зад нас - 18:14, а Пламен Константинов взе прекъсване, за да предотврати допълнително стопяване на преднината ни. То даде резултат и много бързо с пакет успешни атака и блокада дръпнахме с 20:14.

До края на гейма проължихме с диктовката, която стана невъзможна за финландците, щом Тодор Скримов застана на началния удар. Няколко бомби на нападателя тотално разпиляха отбора на Туомас Самелвуо, като приключихме всичко с грандиозна блокада - 25:15.

Гейм № 3

Отлична блокада на Виктор Йосифов даде начало на третата част, но леко подценяване позволи на Финландия да обърне до 1:3. Първо Ники Николов прати сервиса си в мрежата, а после на два пъти Владо Николов беше хванат на блокада. Градинаров също не можа да преодолее блокадата в синьо при своя опит за атака, а при контрата за противника съдите видяха докосване на нашия блок и резултатът набъбна до 1:4.

Прекъсването на Константинов даде резултат и много бързо нашият тим изравни резултата за 5:5. Следващото разиграване предложи няколко отлични спасявания от двете страни на мрежата, като третата поред атака на Скримов доведе и до пълния обрат в наша полза - 6:5. В следващия епизод от мача Силтала опита да прокара топката срещу нашия троен блок, но и докосна мрежата - 7:5. Съдиите видяха нова грешка в нашата половина, а после не успяхме да се възползваме от отлично спасяване на Теодор Салпаров - 7:7. Финландия успя да извоюва преднина от 8:7 при първото техническо прекъсване въпреки явното докосване на мрежата от тяхна страна. Реферите не уважиха претенциите на нашия селекционер и така резултатът се запази.

В следващите минути отборът ни показа колебания в доста от разиграванията, което позволи на Финландия да трупа разлика. Атаките през центъра отново се оказаха силно оръжие за противника, доката нашата успеваемост в офанзивен план спадна значително. Така скандинавците се оказаха с аванс от три точки и при второто техническо прекъсване - 13:16.

За да стане положението ни още по-тежко, Скримов допусна неприятна грешка в опита си да потърси блокаут и това увеличи разликата до 13:17. Владо Николов също показа, че не е на нивото от предишните два гейма и бе хванат на блокада - 13:18. Добри сервиси на Виктор Йосифов ни помогнаха да убием инерцията на противника, а Скримов пак намери играта си край мрежата и с мощна атака по диагонала ни върна близо до скандинавците - 16:18. Селекционерът Самелвуо веднага взе прекъсване, след което противникът ни изненада с пусната топка от разпределителя. Скримов веднага отговори с мощна атака през самотния блок на Тервапорти - 17:19. Нашата защита си свърши работата при следващото разиграване и дад шанс на Скримов, който не се нуждаше от нова покана - 18:19.

Страхотно спасяване на Теди Салпаров ни задържа в мача и макар да върнахме топката без атака, противникът ни направи услуга, като стреля в аут - 19:19. Отборите размениха по една точка, преди Скримов да застане на начален удар, за да причини нови главоболия на противника с тежък сервис - 21:20.

Саули Синконен обаче върна предимнството от другата страна на мрежата с флоп сервис, който хвана Миро Градинаров в крачка. Нашият волейболист не можа да посрещне чисто и така преднината беше за Финландия - 22:23. Николай Учиков получи възможност да изравни резултата, но не можа да пусне топката по блокадата и така изоставането ни стана критично. Йосифов през центъра намали изоставането ни, ала при драматичната развръзка Учиков бе хванат на блокада - 23:25.

Гейм № 4

Следващият гейм започна отлично за нашия тим, защото Тодор Скримов стартира като първи на начален удар. Острието ни започна да пердаши безмилостни изстрели и така ни позволи да тръгнем с убедително 4:0. Скандинавците бързо скъсиха изоставането си до само 2 точки, а ние направихме нужното, за да държим крехката си преднина. Така първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за нас.

Изненадващ сервис на Ееми Тервапорти хвана в крачка Тодор Скримов, който подчени лекия начален удар, а топката кацна в ъгъла на полето, за да бъде скъсен аванса ни до 9:8. Отборът ни започна да играе все по-несигурно и не само, че допусна равенство 10:10, но след това и изостана - 10:11. Ники Николов излезе напред в тежкия миг, като първа с единичен блок изравни резултата, а след това с мек сервис скара посрещачите на Финландия - 12:11. Те не успяха да организират както трябва и следващата си атака, а Владо Николов контрира с хубава атака по диагонала - 13:11. "Трикольорите" задържаха концентрацията си на високо ниво и получиха отплата за това - мощен сервис на Градинаров не позволи на финландците да реализират опасна атака, а когато дойде нашият ред Виктор Йосифов през центъра ни даде още един лек тласък - 16:13.

След прекъсването обаче с лека ръка профукахме крехкия аванс - Скримов изпусна две добри възможности на атака, пращайки топката в аут, а после лошо посрещане на Салпаров върна равенството при 16:16. Всеки от отборите опита да вземе превес в последвалите драматични разигравания, в които пак изпъкна Тодор Скримов. Най-резултатният ни волейболист показа здрави нерви в напечените моменти и с два поредни блокаута ни изведе напред - 19:17.

При 20:18 пред българския тим излезе идеална възможност да отмъкне още нещичко. Салпаров и Градинаров един след друг направиха чудесни спасявания, ала атаката на нашия капитан спря в блокадата и така разликата продължи да бъде опасно близка. 38-годишният ни диагонал обаче се реваншира чудесно със сервис, който затрудни Финландия дотолкова, че съперникът просто прехвърли топката в нашето поле. Контраатаката ни премина през центъра и Виктор Йосифов увеличи разликата до 23:20. Противникът взе последното си прекъсване в опит да се задържи в мача. Началният удар на Владо Николов пак причини проблеми, които се увеличиха след успешната блокада на Градинаров - 24:20. За да ни притеснят, финландците върнаха две точки, но накрая победата беше за нас - 25:22.


Стефан Стоянов – специален пратеник на Дарик радио в Берлин