"Финландия се очертава като най-сериозния ни съперник, а задачата ни е да спечелим тази европейска квалификация, на която сме и домакини!", заяви за сайта на БФВолейбол селекционерът на националния отбор за девойки до 19 години Димо Тонев. Младите български волейболистки са в квалификационна група "Е" с Финландия, Норвегия и Естония. Четирите тима ще спорят в столичната зала "Христо Ботев" за първото място, което ще ги класира на европейското първенство в Унгария и Словакия. Шампионатът на Стария континент ще се състои от 27-и август до 4-и септември тази година.

"Имам информация за отборите в нашата група. През миналата година финландките са победили в квалификация Хърватия с 3:1 и са загубили от Полша. Естония също има добър отбор с добри състезателки", обобщи националният селекционер. Подготовката на младите надежди ще започне на 12-и март и ще се проведе в София. Отборът ще тренира в зала "Христо Ботев", която ще приеме мачовете от квалификацията. "Моята идея бе да съберем състезателките доста по-рано, но на 4, 5 и 6-и март ще се изиграят мачовете от купа България при жените. На 9 и 11-и имаме първи плейоф от първенството, така че първият ден, в който можем да ги съберем, е 12-и март", заяви треньорът. "Сега все още избистрям разширения състав и гледам мачове. В сряда бях в Пловдив, за да гледам срещата между Марица (Пловдив) и Левски при девойките старша възраст. Ще гледам Славия и Бургас 2007 от женското първенство. Предстои да наблюдавам и двубоя между ЦСКА и Звезди 94 (София)", коментира още Димо Тонев.

"В седмицата преди състезанието, на 25, 26 и 27-и март, уреждаме да изиграем няколко контролни срещи. Най-вероятно ще играем срещу Румъния, Гърция или Сърбия", добави бившият национален състезател и добави, че за момента няма яснота около треньорския щаб, с който ще работи. Разговарял съм с някои хора. Очаквам и съдействие от федерацията, за да направим добър щаб. Имам яснота какви хора ми трябват, за да свършим тази работа", завърши Тонев./БТА