В редакцията на Гонг се получи официалното становище на ВК Левски Боол в лицето на Владимир Николов относно финалния плейоф от Суперлигата срещу шампиона Марек Юнион Ивкони, който ще се играе в столичната зала „Христо Ботев”, където пък момчетата на Джузепе Лорицио домакинстват в срещите си от първенството.

Бившият капитан на България е съветник и консултант по спортно-техническите въпроси на синия клуб, който спечели Купата на България този сезон. Ето и самата декларация без редакторска намеса и приложените документи:

Декларация на „Левски Боол“ относно финала с „Марек Юнион Ивкони“

През последните дни ръководството на Марек Юнион Ивкони обяви в медиите, че отборът на Левски Бол ще бъде облагодетелстван при провеждане на финалната серия в зала Христо Ботев. Президентът на шампионите Ивайло Константинов дори категоризира като „идиотизъм“ това решение и изрази съмнение, че Левски Бол плаща наем за съоръжението.

Като човек, отговорен за развитието на волейбола в Левски, съм длъжен да посоча следните факти:

1. В свое интервю за спортен всекидневник г-н Константинов казва: „Преди началото на сезона комисия към НВЛ взема решение, че финалът трябва да се играе в „Христо Ботев“. По това време обаче никой не знае, че там ще тренира и играе Левски...

Още по време на първата среща между новото ръководство на НВЛ и представители на клубовете мениджърът на нашия отбор Георги Лазаров обяви, че ще ползваме зала „Христо Ботев“ и никой не възрази, включително и мениджърът на Марек Юнион Ивкони Людмил Найденов. Старши треньорът на отбора и помощник-треньор в мъжкия национален отбор Найден Найденов пък знае още от началото на август, че ще ползваме тази зала. Тогава Левски Бол подписа договор за наем на съоръжението и тренираше в часовете, които не бяха ангажирани от националния отбор.

Нещо повече – на 17 октомври Марек Юнион Ивкони победи с 4:0 Левски Бол в контрола, която се игра в зала „Христо Ботев“. На 3 ноември отборът на Найден Найденов ни победи категорично с 3:0 и за първенството като гост в същата зала. Защо тогава нямаше проблем, че ползваме „Христо Ботев“ под наем?

Реакцията на „Марек Юнион Ивкони“ дойде чак след като „Левски Боол“ спечели купата на България и се превърна в сериозна заплаха за титлата.

Ръководството на „Марек Юнион Ивкони“ се оплака, че е изключително демотивиращо за състезателите да се напъват цяла година, а накрая да нямат домакинско предимство във финала. Още преди началото на сезона обаче се знаеше, че отборът на Дупница няма да може да играе на финала в своята зала, защото не отговаря на изискванията. И това решение бе прието от шампионите на срещата с НВЛ.

1. Нас не ни е страх от отбора на Дупница и нямаме претенции къде ще се играе финалът, стига да е добре за развитието на волейбола. Пожелаваме успех на Марек Юнион Ивкони и се надяваме, че въпреки големия заряд на спора, ще има феърплей между двата отбора (и на терена и извън него).

2. Прилагаме копие от договора ни за наем на зала „Христо Ботев“, както и от фактурите за платени суми до момента. Вярваме, че същите условия ще бъдат предложени и на „Марек Юнион Ивкони“, ако реши догодина да ползва залата заради предстоящия ремонт в Дупница.

С уважение: Владимир Николов

Прилагаме една от изпратените ни шест фактури:

Декларацията на Левски Боол за финала за титлата

източник: lap.bg