На среща в София между представителите на българската и италианската федерации по волейбол беше обсъдена формулата за провеждане на Световното първенство за мъже през 2018, което ще се проведе в двете страни.

Окончателният документ беше подписан от президента на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров и от вицепрезидента на Европейската конфедерация Ренато Арена, и беше изпратен в FIVB. Предложение за формулата на Световното първенство: 24-те участници в шампионата се разделят на два потока по 12 отбора в Италия и България. Шампионатът се провежда в три основни фази: Първа фаза: 12-те отбора във всяка страна се разделят в две групи по шест отбора.

Всяка група от по шест отбора играе в различни градове домакини. Мачовете се играят по системата всеки срещу всеки. След груповата фаза последните два от групата отпадат от шампионата. Останалите отбори се разпределят в две групи по четири отбора. Втора фаза: Общо осемте останали отбора във всяка държава се разпределят в две групи по четири отбора. Всяка една от групите играе в различни градове домакини по системата всеки срещу всеки в продължение на три дни. Следва крайно класиране.

Трета фаза: Финалът на Световното първенство ще се провежда по системата на финала на Световната лига - финалната шестица. Тя ще бъде в Италия. Финалната шестица се формира от първенците от всяка група, плюс двата най-добри втори отбори. По време на цялото първенство ще се играят по два мача на ден във всяка зала. Предложението на България и Италия е световното първенство да се проведе между 15 септември и 15 октомври 2018 година. Очаква се тези предложения да бъдат разгледани и утвърдени в близките дни на заседание на Международната федерация FIVB./БТА