ЦСКА победи категорично с 3:0 гейма (27:25, 25:21, 25:20) отбора на ЗАКСА в първи полуфинал от турнира за Купата на Европейската конфедерация по волейбол. "Червените" нямат загуба като домакин в Европа от 10 декември 2009 година.

Зала Арена Самоков е преизпълнена до краен предел с фенове от цяла България, като част от желаещите да гледат на живо останаха отвън. Десетки и правостоящи привърженици се добраха до трибуните. Само пък 17 са поляците на трибуните, като те са дипломати и официални лица от полските представителства у нас.

 

Александър Попов не направи промяна в обичайната си стартова шестица – Николай Иванов, Евгени Иванов, Теодор Тодоров, Ясер Портуондо, Ивайло Стефанов, Филип Майо и либеро Теодор Салпаров. Кжиштоф Стелмах пък пусна Павел Загумни, Якуб Ярош, Юрий Гладир, Войчех Казимиерчак, Михал Ручяк, Тине Урнот и либеро Пьотр Гасек.

Срещата започна доста равностойно, като откриващата точка бе дело на Теодор Тодоров. ЦСКА имаше минимален аванс в началото, но след ас на Якуб Ярош, резултатът бе изравнен за 5:5. След отлични отигравания на Евгени Иванов, Филип Майо и Теодор Тодоров, българският шампион взе първото техническо прекъсване с 8:6 точки. ЗАКСА успя за първи път да поведе при 10:9, но армейците си върнаха предимството чрез Ясер Портуондо, Николай Иванов и Пушката, а с това и второто техническо прекъсване при 16:14. До 20-тата точка ЦСКА успяваше да има по-полезна и резултатна игра, която бе прекъсната за кратко от сирна серия от сервис на Ярош (21:22), но чрез Майо червените отново излязоха напред. ЦСКА успя да затвори частта от трети опит – 27:25, а така поведе с 1:0 гейма.

Гостите от Полша влязоха по-настървени във втората част, но българите бързо отново взеха инициативата и успяха бързо да поведат с 6:4, 8:5, а дори да направят добра серия от пет поредни точки за 14:8. Кжиштоф Стелмах пусна в игра за ЗАКСА Доминик Витчак, с които поляците успяха да настигнат домакините на 2 точки (13:15), но ЦСКА взе и второто техническо прекъсване (16:13).  Теодор Тодоров постигна първият ас в сметката на армейците за 17:13. Изнервени играчите от Козле допуснаха няколко грешки, включително и за 20:16. Добрата игра на Ярош и Тине Урнаут не можеше да се сравни с тази на Майо, Салпаров и останалите в червено. ЦСКА отново от трети опит успя за вземе частта с 25:21, а така поведе с 2:0 гейма.

Подобно на втория започна и третия гейм – бързо повеждане на ЗАКСА с 3:1 точки и обрат на ЦСКА за 4:4 и 5:4. При първото техническо прекъсване червените подеха с точка – 8:7. Последваха най-завързаните и равностойни разигравания до равенството при 11:11, в които се отличиха Загумни и Ники Иванов. След това ЦСКА показа по-агресивна игра, с която поведе с 16:11 при второто техническо прекъсване и след това със 17:11.  Заради грешно нареждане на играчите на ЦСКА, авансът им бе намален на четири точки (18:14). Армейците обаче бързо си върнаха преднината – 23:17. Първият мач-бол за българския шампион доиде при 24:19 след атака на Филип Майо. ЦСКА успя да вземе частта с 25:20 точки, а с това спечели чиста победа с 3:0  гейма.

Реваншът от този ½-финал  е в неделя от 16 часа в Полша.