Волейболният шампион и носител на Купата на България ЦСКА вдигна първи трофей за новия сезон 2010/2011. Червените спечелиха четвъртото издание на турнира за Купа Пирин в Разлог. Двама играчи на армейците си тръгнаха и с индивидуални награди – Николай Иванов за Най-полезен играч (MVP) и Теодор Салпаров за най-добро либеро на турнира. Купата бе връчена в ръцете на червения капитан от кмета на Разлог.

ЦСКА стигна до успеха, след като през тридневната надпревара записа три победи, а в решителната среша днес с домакините би с 3:1 гейма (25:23, 19:25, 25:18, 31:29). Пирин остана на второ място с 2 победи и 1 загуба. На трето място завърши иранският Сайпа с Иван Станев и Мартин Пенев в състава. Четвъртата позиция е за Монтана, след като инкасира три поражения.

Пред пълни трибуни в зала „Септември” ЦСКА стигна до успеха като започна мача с Николай Иванов, Евгени Иванов – Пушката, Светозар Иванов, Ясер Портуондо, Ивайло Стефанов, Филип Майо и Теодор Салпаров – либеро. В четвъртия гейм кубинецът Портуонди изкълчи левия си глезен, след като падна при блокада и бе заменен от Владислав Александров. На полето се появиха още Георги Манчев, Антон Василев , Валтерс Рама, а макар и за едно разиграване Теодор Тодоров.

В началото на мача играта бе равностойна и се движеше точка за точка до първото техническо прекъсване, спечелено от шампионите с 8:7. След това те натрупваха 3-4 точки аванс, бяха настигани на една от Пирин, но затвориха гейма при 25:23.

Втората част започна с по-успешна игра на домакините, в чиито редици са трима волейболисти на мъжкия ни национален отбор – Константин Митев, Николай Пенчев и Светослав Гоцев. Пирин взе и двете технически паузи (8:7 и 16:13), при 19:15 за противника Александър Попов дори смени Николай Иванов с Георги Манчев. Играчите на Мирослав Живков взеха гейма с 25:19 точки и успешна игра на центровете.

В третия гейм Попов се възползва от новото правило за двамата играчи на поста либеро и след 8:6, даде малко игрово време на Антон Василев. Пушката записа ас за 14:9, второто техническо прекъсване бе пир 16:10, стигна се до 22:13, но ЦСКА поведе с 2:1 след 25:18 точки.

Най-интригуващ бе четвъртият гейм, в който имаше и обрати и напрежение, и оспорвани моменти. В него ЦСКА започна с включването на латвиеца Валтерс Рама, но Пирин поведе с 8:5, 11:8 след ас на Константин Митев и 13:8 след точка директно от сервис на Николай Пенчев. При 13:10 за съперника Ясер Портуондо се приземи лошо след блокада и изкълчи глезена си, а Попов веднага го замени с Владислав Александров. Йордан Желязков постигна нов ас за състава от Разлог при 16:13, но ЦСКА догони домакините при 17:17, че и обърна за 19:18 след единична блокада на капитана Иванов срещу Пенчев. Ас на Гаджанов и блок на Гоцев изравняваха резултата, но първия си мач-бол червените получиха след грешка от сервис на Желязков за 24:23. След точка на Пенчев, Пирин имаше възможност да вземе частта и да се играе пети гейм, но я изпусна. ЦСКА, след нови четири мач-бола, от шести опит затвори гейма с блок на Светозар Иванов за 31:29, взе мача с 3:1, а с това и спечели Купа Пирин.

Двама играчи на Мирослав Живков пък получиха индивидуални купи – Йордан Желязков за най-добър нападател и Светослав Гоцев за най-добър блокировач. На трибуните бе и новото попълнение на Пирин Костадин Стойков, който обаче се възстановява от направената преди два месеца операция.

В първия мач за деня Сайпа би Монтана с 3:0 гейма и така след като бе надигран и от ЦСКА, и от Пирин с 2:3 гейма и в тайбрека с 15:13 точки, взе победа, която му отреди трето място на турнира в Разлог. За иранците играха и двамата българи – Мартин Пенев и Иван Станев. Родният плеймейкър, навръх първия рожден ден на сина си Георги, взе и наградата за най-добър разпределител.