На специална среща в Дупница ръководни фигури от родния волейбол се обединиха около честната игра*. Шефът на Съдийската комисия Васил Янакиев отново събра реферите, треньорите, оценителите и ръководителите, за да се изгладят дрязгите, уеднаквят критериите и изкажат проблемите след изиграване на редовния сезон от родното първенство.

„Получи се по-добре, отколкото очаквах. В разговорите наблегнахме на така важния феърплей. Дори обмисляме да направим и награда „Феърплей за играчи или треньор” по време на мачовете до финала в Национална волейболна лига. Обяснихме правата и задълженията на съдии, треньори и играчи. По време на мач най-важен при комуникацията е капитанът. Обединихме се около желанието ни да бъдем едно цяло, от едната страна, а от другата – публиката, която се радва на спорта. Не треньорите, а оценителите са тези, които трябва да дават оценка на съдиите”, разказа пред Гонг председателят на волейболните съдии Васил Янакиев.

Освен него в Дупница бяха изп.директор на БФВ Станислав Николов, Румен Атанасов – председател на Дисциплинарната комисия към централата, Ивайло Иванов – шеф на софийската съдийска колегия, водещите рефери от НВЛ, треньорите Виктор Карагьозов, Христо Райчев и Любомир Герасимов, от страна на Левски Сиконко присъства мениджърът на вицешампионите Валентин Помаков. Домакин на срещата бе президентът на ВК Марек Юнион Ивкони Ивайло Константинов.

„Не си спестих критиките към съдиите за техните отсъждания, към треньорите за поведението на тях и състезателите и оценките, които дават оценителите. Основното социално значение и цел на спорта и в частност волейбола е подобряване здравословното състояние на нацията. Другата страна на спорта е комерсиалността. Всички заедно трябва да създадем продукт, който може да стане продаваем. Това ще се получи само, ако сме едно цяло и работим заедно за постигане на целите”, коментира от своя страна изп.директор на БФВ Станислав Николов.

Нови подобни срещи между шефове, съдии, треньори и оценители ще бъде направена непосредствено преди началото на плейофните срещи от НВЛ и след края на шампионата.

* „феърплей” - да уважаваш правилата на играта, феновете, съперника. Произходът на понятието е англосаксонски и в буквален превод означава „честна игра”.