Диагоналът и голямата звезда на българския национален отбор по волейбол Цветан Соколов подчерта огромната важност на победата с 3:1 гейма над Египет, с която стартирахме в олимпийската квалификация, провеждаща се във Варна. Нападателят, който наниза 28 точки в срещата, призна, че много силният първи гейм донякъде е заблудил „трикольорите” относно истинските възможности на египтяните.

„Първият гейм може би ни излъга малко. Тогава от другата страна просто нямаше отбор. Те играха със страшно много грешки, докато ние почти не бъркахме. Затруднихме ги много на сервис, което във втория, третия и четвъртия гейм не се получи. Започнаха много по-добре да посрещат, да играят различен волейбол – контраатакуваха, вдигаха на блок. Все едно излезе някакъв друг отбор. Най-важното е, че победихме, защото в първия мач доста трудно се играе. Задължително трябва да гоним победа, имаше някакъв натиск. Най-важното е, че се мобилизирахме и победихме. Всички твърдят, че Египет не е никакъв съперник, но в момента из цял свят няма слаби отбори. Всички са научени да играят волейбол на високо ниво. Хубаво е, че бихме и имаме самочувствие за утрешния двубой”, коментира Соколов.

„Днес не бих казал, че бихме слаб сервис. Всъщност доста силен беше. Те успяваха да го удържат доста добре и си правеха добре атаките. Разбира се, силният сервис ще бъде най-голямото оръжие на всеки отбор. Ако успяваме да изпълняваме силен сервис, от другата страна много трудно се играе.”

Утре българите излизат срещу тима на Пуерто Рико, който по-рано днес отстъпи с 0:3 от Бразилия.

„Тези отбори са най-опасни – когато нямаш какво да губиш, рискуваш на сервис и в атака. Те ще играят освободено, без напрежение, докато при нас такова ще име. Ние обаче трябва да се научим да играем без напрежение. Ако искаме да бъдем голям отбор, това трябва да го израстем.”

„Първата крачка я направихме, остават още две. Надявам се да ги направим както трябва. Ако можем утре и вдругиден да се зарадваме с 2 победи, ще е най-добре.”

„Сега най-важна е победата, независимо как я постигнахме. Дава ни самочувствие за предстоящите двубои. Това беше само загатване, най-доброто предстои”, каза още Соколов.