Волейболистките от националния тим на България започнаха с петгеймова загуба на старта на европейското първенство първенство 2019. Националките ни, водени от Иван Петков, отстъпиха на Франция с 2:3 (20:25, 25:13, 15:25, 25:19, 13:15 ) в първия мач от предварителна група А, мачовете от която се играят в Анкара (Турция). Родните представителки не успяха да покажат истинските си качества и възможности, а опасенията, че първите мачове на големи форуми са трудни, се оправдаха.

Със страхотна игра французойките надиграха тима ни и записаха силен старт в турнира. Нашите момичета влязоха трудно в срещата и не успяха да преодолеят слабостите в първата част. Французойките диктуваха темпото и поведоха с 18:10. До края на гейма те водеха и го затвориха с 25:20. Във втората част "лъвиците" стабилизираха играта си и показаха, че имат много по-големи възможности.

Още от началото те взеха солиден аванс, поддържаха го докрай и спечелиха гейма с разгромна разлика (25:13), като изравниха 1:1. Колебанията в представянето на отбора ни обаче продължи, а това доведе до ново предимство за съперника и нова размяна на геймове. Третата част бе изцяло под диктовката на Франция, която поведе с 2:1.

В този момент нашите обаче намериха сили отново да се изправят и спечелиха четвъртата част, като вкараха мача в тайбрек. В петата решителна част обаче отново имаше неубедителни изяви за тима ни, основно на атака и на сервис. В решителните моменти, при 11:11 две последователни грешки дадоха предимство на Франция (13:11). Националките ни успяха да се доближат до 1 точка (13:14) и имаха възможност за изравняване, но тя бе неуспешна. С блок-аут Франция отбеляза победната точка (15:13) и се поздрави с крайната победа. С най-голям актив за България бе Мирослава Паскова с 18 точки ( 2 блока). Елица Василева приключи с 15 точки ( 1 блок).

Утре е почивен ден за волейболистките ни. В неделя, 25 август, тимът на България се изправя срещу Сърбия от 17:00 ч.