Националният отбор по волейбол на България за девойки под 16 години се класира за финалната четворка на Европейското първенство в София и Самоков, пише сайтът на Федерацията по волейбол. Младите ни националки надиграха Холандия с 3:0 (25:23, 25:22, 25:20 ) в последния си мач от група А на турнира, мачовете от която се провеждат в столичната зала „Христо Ботев“.

С този успех родните представителки заеха второ място в група А, която бе печелена от тима на Италия. И двата тима продължават напред на полуфинали на Европейското първенство. Отборът на Холандия завърши на трето място, а Гърция на четвърта позиция в подреждането на групата. Двата състава ще играят за разпределение на местата от пето до осмо в надпреварата. Отборите на Финландия и Дания, които са съответно пети и шести напускат по-нататъшната надпревара.

Двубоят бе изключително оспорван, като премина през много обрати в резултата. Родните представителки успяха да покажат характер, като надделяха във важните моменти. Силното оръжие бе сервисът, с който волейболистките ни успяха да затруднят максимално холандките. В първите две части  това стана в решителните минути. След като поведоха с 2:0 гейма, нашите момичета заиграха освободено и  в третата част взеха аванс от началото, запазиха до край и затвориха мача с чиста победа.

Реализатор за победата на България е Александра Георгиева със 17 точки. Мария Йорданова добави 12 точки за успеха.