България записа победа над Бразилия на Световното първенство по волейбол за девойки под 19 години. В унгарския град Сегед младите българки се наложиха срещу "селесао" с 3:1 (25:12, 25:20, 21:25, 27:25). 

В почти целия мач България доминираше на терена. Но бразилките оказаха отпор в най-важните моменти. България и Бразилия съответно са на второ и трето място в класирането след лидера Италия. Българките имат загуба само от "скуадра адзура".

Първият гейм беше истински рецитал за България. Още от самото начало родните националки поведоха и единствено увеличаваха преднината си. България взе аванс от 13:5 и доминираше изцяло, за да спечели при 25:12.

Втората част беше малко по-оспорвана, но отново с българско надмощие. Разликата в точките не стана толкова голяма, но въпреки това тимът, воден от Борислав Крачанов, игра на изключително ниво, за да поведе с 2:0 след 25:20.

Третият гейм започна най-равностойно, като дори в началото Бразилия поведе с 5:2. Българските волейболистки демонстрираха характер и изравниха резултата. Мачът тръгна точка за точка за радост на феновете по трибуните. При 11:11 капитанът Ива Дудова изпълни серия от отлични начални удари, между които и ас, за да се стигне до 14:11. След това бразилките направиха обрат и се стигна до 21:25.

Четвъртата част се оказа последна в срещата, приключила при 27:25. В края се стигна до няколко равенства, но решителна блокада осигури крайния успех за България с 3:1, дошъл след изключително силна игра в нападение. 

Най-резултатна за успеха стана Виктория Коева с 21 точки. Капитанката Дудова добави още 17 точки.

Изабела Роча се отличи с 13 точки за Бразилия.

В неделя българките ще се изправят срещу Индия. /БТА