Женският национален отбор на България записа втора поредна победа над Чехия в серията от приятелски срещи между двете страни. След 4:0 в първия мач, вчера постигнахме успех с 3:1 (25-21, 21-25, 28-26, 25-20). Двубоите, които са част от подготовката за стартиращото другата седмица Европейско първенство, се провеждат в столичната зала „Христо Ботев". Първите два бяха закрити за фенове и медии, но последният (четвъртък, 10 август) ще бъде със свободен вход.

Селекционерът Лоренцо Мичели даде шанс на състезателките, които получават по-малко игрово време в официалните мачове. С изключение на последния гейм, мачът бе по-оспорван от първата проверка. България взе първата част с 25-21, а при същия резултат съперникът изравни във втората. В нея водехме до средата ѝ, но Чехия направи обрат за 17-18 след грешка на наш сервис и успя дори да поведе с 5 точки (19-25). Третият гейм бе най-равностоен и буквално бе точка за точка, като трябваше да се определи с допълнителни (28-26). По лесно им бе на „лъвиците" в следващия период, който поддържаха разлика и успяха да затворят срещата след 25-20.

"Постигнахме две победи, но мисля, че не това е най-важното. В двата дни пуснахме коренно различни състави. Такъв беше и планът. Дадохме шанс на състезателки, които получават по-малко игрово време. Днес беше тяхното време да се покажат. Доволен съм", коментира селекционерът Лоренцо Мичели пред официалния сайт на Българска федерация волейбол. "Опитах да направя смени, така че да има време за всички. Щастлив съм, че и при тези промени не загубихме. Във вторник ние играхме добре. Да, ние знаем, че те не бяха на нашето ниво, защото пътуваха и нямаха време дори да тренират. В четвъртък ще е реалната проверка, в която ние ще трябва да натиснем, защото това ще бъде и последната ни проверка преди Европейското първенство", допълни той.

Двубоят в четвъртък е при свободен ход за зрители. Началото му е 17:00 часа.

"В последния мач ще имаме и атмосфера от трибуните. На първо място искам момичета да се хвърлят здраво на терена. Това е национален отбор – нещо, с което хората се гордеят. За нас е чест да играем и утре трябва да се доказваме пред хората, които са дошли заради отбора и защо сме част от тима на България".

Проверките на България срещу Чехия са последните преди Европейското първенство (15 август – 3 септември). Тимът ни е в група с отборите на Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Швейцария и домакина Италия.

"Трябва да спечелим тези контроли, за да добием повече увереност. Да победим, за да респектираме. Да покажем борба, защото грешки се правят, всеки прави, но ние трябва да покажем хъс и желание да се борим за всяка точка. Да оставим кръвта си на терена".