Женският национален отбор по волейбол гостува днес на Португалия в последния си мач от Група А на Златната европейска лига, предават от Федерацията. Сблъсъкът е с огромен залог, като победа с 3-0 или 3-1 ще гарантира на „българските лъвици“ място на Финалната четворка в Будапеща от 14 до 15 юни.

Нашите момичета започнаха похода си в турнира с домакинство именно на Португалия. В столичната зала „Христо Ботев“ волейболистките, водени от селекционера Иван Петков се наложиха с 3-1, а след това постигнаха два успеха над Украйна и един над Азербайджан. Така с 4 победи и едно поражение заемат първото място с равни точки, но по-добра геймова разлика от азербайджанките. От своя страна, Португалия все още търси своята първа победа. Иберийките имат 5 загуби до момента.

„Ще се опитаме да вземем предимство в този толкова труден мач и да продължим еволюцията в нашата игра. Целта ни е да правим по-малко грешки и да покажем повече стабилност. Знаем много добре, че тимът на България, който според мен е най-силният в групата ни, идва тук ясната идея да не загуби нито един гейм и да се класира за финалната фаза на надпреварата“, това заяви в навечерието на сблъсъка, пред сайта на Европейската конфедерация, селекционерът на Португалия Мануел Алмейда.

Статистиката показва, че преди началото на този двубой, някои от основните състезателки в селекцията ни заемат челните позиции в индивидуалните класации. Гергана Димитрова е 5-а при най-добрите реализатори с общо 79 точки, докато капитанът на тима ни Христина Русева оглавява подреждането при блокировачите с 29 блока. Нася Димитрова пък е на 4-о място при най-добрите изпълнители на сервис.

Двубоят Португалия – България е днес от 18:00 ч. българско време в спортния център в Матузинюш. В другия мач от нашата група днес Украйна приема Азербайджан.