Отборът на ЛукОйл Нефтохим Бургас спечели бронзов медал на финалите на Международната спартакиада, която се проведе от 7-ми до 9-ти април в гр. Когалим (Западен Сибир), отдалечен на 3000 км от руската столица. Отборът се завърна вчера в България с полет от Москва.

Купата, получена от волейболистите за третото им място, е наречена „Воля за победа”. Отборът получи и почетен плакет за цялостното участие и представяне в Спартакиадите до сега. Българинът Атанас Митев, роден през 1987 г., спечели приза за най-добро либеро на турнира.

Отборът на ЛУКОЙЛ Нефтохим беше един от четирите финалисти на Спартакиадата ОАО ЛУКОЙЛ и игра под името Зарубежие 2. До финала достигнаха и отборите на ЛУКОЙЛ Север, Урал и Поволжие.

Българският отбор изигра общо три мача на принципа всеки срещу всеки, като записа една победа над Поволжие с 2:1 и две загуби от ЛУКОЙЛ Север с 2:1 и от Урал с 2:0.

Лично Вагит Алекперов, президент на ОАО ЛУКОЙЛ, откри Международната спартакиада и връчи купите на победителите.

На тазгодишния турнир за първи път присъстваха представители на ЛУКОЙЛ Беопетрол, Сърбия и Черна гора и на ЛУКОЙЛ Румъния.

„Организацията беше на много високо ниво и стана страхотно спортно шоу”, споделиха българските волейболисти.

Това е четвъртото участие на отбор на ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас в Спартакиадата, като вече два пъти печелят купата.

Международната спартакиада ОАО ЛУКОЙЛ е едно от най-мащабните мероприятия на ЛУКОЙЛ за популяризиране на спорта. В нея вземат участие дъщерните компании на ЛУКОЙЛ от цял свят и се провежда с подкрепата на Олимпийския комитет и Федералната агенция за физическа култура и спорт на Руската Федерация. Спартакиадата се е състояла за първи път през 2001 г. и се провежда на всеки две години, като включва състезания по футбол, мини-футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, шах-мат, билярд, тенис на корт и на маса, гимнастически упражнения с гирички и дърпане на въже. На последната Спартакиада са взели участие около 25000 души от различни краища на Русия и света. Отборите се формират на териториален признак.