Вицеевропейските шампиони от младежкия ни национален отбор по волейбол бяха избрани за отбор номер 1 на месец септември в анкетата на Пресклуб България сред спортните журналисти. Статуетката с богинята на победата Нике получиха треньорът Николай Желязков и капитанът на тима Борислав Георгиев след като 20 от 28 редакции са избрали играният от тях финал с Русия на Евро`2010 в Беларус за най-голямото постижение за миналия месец в родния спорт. Интересно е, че в историята на анкетата само веднъж националният младежки отбор по волейбол е печелил тази награда - през август 2003 година.

При награждаването младият капитан Борислав Георгиев сподели, че през следващия сезон в родното първенство няма да играе за Славия, а заедно с другия ни младежки национал Венци Рагин ще носят екипа на Левски волей, където треньор е именно Николай Желязков. Там и като играч се завръща пом.треньорът на младежката ни селекция Георги Петров.

„Аз, Венци Рагин и Жани Желязков ще градим в Левски ядрото на младежкия отбор за предстоящите квалификации за Световно първенство. Благодаря на момчетата за труда и на медиите за наградата. Пожелавам на всички да продължаваме така, да работим здраво и успехите сами ще дойдат", добави капитанът Георгиев.

Пред Гонг наставникът Желязков сподели интересни неща около притеснителните за него факти, че част от младежите няма да бъдат титуляри в клубовете си у нас, визирайки имащият проблем с договора си с Виктория Волей Венци Трифонов и пропусна миналия сезон, Добромир Димитров, Антон Василев и Георги Димитров. Тимът ни със сигурност във всеки възможен момент ще се събира на лагер и по време на сезона защото приема изключително отговорно предстоящото предизвикателство – квалификации за младежкия Мондиал догодина. Около Нова година е възможно участието и на турнир. „Квалификациите ще се жестоки и изключително тежки, но вярвам, че имаме сили да играем на Световно. За мен предстоящото българско първенство е от огромно значение за момчетата” каза треньорът. Той коментира и представянето на мъжете в Италия: „Имахме много предпазлив начален удар, а и никаква игра с центровете. Имахме изключителни Владимир Николов, Матей Казийски и Теодор Салпаров. Можеше да се даде и повече шанс на Николай Пенчев. Ние имаме резерв относно приемствеността, а тя е много правилна при бразилците. Младите трябва стратегически да се включват в мъжкия отбор.

Ето какво каза за Гонг Николай Желязков:

Искам да благодаря наистина на всички медии за широкото отразяване на Европейското първенство. Ние сме всички на един кораб и наистина се радвам, че ни се обърна внимание, а това е много добре за тези момчета. Хубавите неща, които се писаха за тях са голям допълнителен стимул. Тази награда е голямо признание за нас още повече, че по принцип месец септември е с наситен календар от спортни събития, а и все пак сме младежки отбор. призът е признание и чест, но всичко вече свърши.

При всички положения тези сребърни медали ще помогнат на момчетата за в бъдеще, ще им донесат по-голям глад за победи, вече усетиха от психическата нагласа да играеш, за да стигнеш най-високото ниво, а и тръпката да играят финал, направиха си анализите какво е трябвало по-добре да направят. Изключително важно е да приемат този финал като първа стъпка от развитието на тяхната кариера. Признавам си, че след Европейското първенство нямах никаква идея какво ще правя през сезона.

Не знаех дали ще ходя за риба цяла зима или ще работя. Много се радвам, че ще работя защото след като приключих спортната си кариера две години си отпочинах. Зареден съм с енергия, работи ми се и открих нещото, което ми е присърце и което ми доставя огромно удовлетворение. Много съм доволен, а за това спомогна и този прекрасен отбор, който водя. Младежите имат основната виня да ме запалят в треньорската професия. Радвам се, че в Левски ще бъда и с част от тези момчета, а за това и ще бъде много отговорна работата ми през следващите 7 месеца. Тук не играем карти или шах, тук става въпрос за техните съдби.

Много трудно би могла да се осъществи идеята младежкият ни национален отбор да е участник в мъжкото ни първенство защото част от тези момчета са титуляри и основни единици в клубовете си. Ако това стане, то много от клубовете ще имат сериозни кадрови затруднения. Но пък мое голямо притеснение е, че сега част от тях няма да играят в основната шестица. Това са много важни за тях години, ако сега не играят?! След като не игра никъде 6-7 месеца, сега съм му казал на Венци Трифонов, че имам желание да дойде в Левски, ако се оправят нещата с проблема около правата и договора му с Виктория Волей.

Искрено се надявам, че там здравият разум ще надделее. Защото ние не сме една Русия със седем милиона волейболисти, а сме България със седем милиона жители, от които 2,5 милиона са пенсионери. Нямаме този лукс да погребваме такива таланти! В Левски волей ще играят тези, които играят добре, но логиката сочи, че те ще младежите ще са и титуляри. В момента съставът ни е намален. Събираме се 8-9 човека, на моменти и 10 на тренировка. Георги Петров прави голямо завръщане! Той ще е играещ помощник треньор и е в страшна форма! Говорил съм за привличането и на други волейболисти и мисля, че може да бъде направен силен отбор. за мен основната задача и цел ще е израстването на тези момчета като състезатели. От стария отбор на Левски ще останат Латунов, Владислав Иванов, Вили Йонев, близнаците и Жани Желязков.

Много отговорно декларирам, че не съм отишъл в Левски защото си правя сметки за националния отбор и да вляза в щаба на Силвано Пранди! Мога да се закълна в това! Единствената ми цел при сините е да работя и да се развивам, да развивам и момчетата, нищо друго! Нямам никаква идея и от вас чувам, че имало вариант да стана помощник в мъжкия ни отбор. през това лято бяхме с Жоро Петров при Пранди за два дин, за да унифицираме нещата при младежите и мъжете, за да има приемственост. Нищо друго не ме интересува по отношение на младежкия отбор освен успешни квалификации за Световното първенство догодина!