Като най-успешната волейболна година бе определена от членовете на Управителния съвет на БФВ 2012-а година. Това стана по време на работното заседание на УС в Правец вчера, 25.07.2012 година. „Всички знаем какво постигна мъжкия ни отбор, жените се класираха за Гран при, девойките спечелиха място на Европейското първенство, което не се бе случвало от много години, станаха втори на Балканиадата в Турция преди дни, младежите ще участват на Европейско в края на август, кадетите са №1 на Балканите“, определи в едно изречение успехите до този момент президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров. „До края на лятото очакваме още успехи на всички нива“, допълни той.

Повече от 3 часа продължи заседанието на Управителния съвет. Христо Драмов и Тодор Дапев запознаха подробно присъстващите със състоянието на националните гарнитури (пре-кадети,кадети и младежи), подготовката до момента и целите за предстоящите състезания от международния календар. „От 1-и август ще се готвим до началото на Европейското първенство в Благоевград. За мен е изключително попадение на ръководството на БФВ договореният съвместен лагер с Куба. 4-ма от техния отбор бяха част от мъжкия тим, който само преди дни бе на финалите на Световна лига в София. Ще играем с тях контроли, като допълнително ще се уточним колко. Отборът на Полша, един от домакините на Европейското първенство, ще ни гостува за 4 дни в периода 8-12 август и 3-те отбора ще направят минитурнир“, заяви Драмов.

Отговорникът за женското направление Деко Григоров пък обясни направеното за девойките и кадетките, като призна че условията за подготовка, осигурени от БФВ, са отлични, както при младежите. „От 12 години не сме имали отбор на Европейско първенство при девойките. На квалификацията в Габрово бяхме с класа над другите отбори“, лаконичен бе Григоров.

Женският национален отбор пък бе представен от помощник треньора Димо Тонев. Той разказа за гостуването на №1 в Световната ранглиста САЩ и за трите контроли там. „Загубихме ги, но по-важното е че играхме добър волейбол и момичетата видяха, че не сме далеч от най-добрите. Дори напротив, ако сега беше Олимпийската квалификация мисля, че щяхме да се класираме, просто на този спортно-технически щаб не му стигна времето. Следващата ни цел е класиране на шампионата на Стария континент. Вътре в отбора си бяхме поставили цел да спечелим Европейската лига, но загубихме финала. Все пак се класирахме за първи път в Гран при. Преди това записахме 13 поредни победи. С Абонданца сме разговаряли и ще предложим на БФВ да бъде създаден още един национален отбор по примера на доста от големите страни, за да можем да имаме приемственост догодина, когато ще играем с най-силните в света – Гран при, както и в Европейска лига. Това ще бъде възможност за още момичета да влязат в 1-ия отбор. Подготовката ни за европейската квалификация ще продължи в Самоков, а в края на август ще заминем за Варна, където сме планирали три контроли с Холандия“, разясни Тонев.

Вицепрезидентът на БФВ Иван Тодоров пък не скри задоволството си от оценките дадени от ръководството на ФИВБ за домакинството на Световна лига и ги разкри пред Управителния съвет. „Знаете, че в София бяха всички ръководители на Световната централа от всички континенти, като започнем от президента на ФИВБ – Жизонг Вей, почти сигурният му наследник Ари Граса (вицепрезидент на Международната федерация и Президент на Южноамериканската конфедерация), президентът на Европейската конфедерация – Андре Майер, Кристобал Марте Хофиз (Вицепрезидент на ФИВБ и Президент на Конфедерацията по волейбол на Северна и Централна Америка) и останалите членове на борда. Единодушни бяха в оценката си за това, което видяха в България. Ще я обединя в изречение, което изрече един изключително труден на похвали вицепрезидент на ФИВН Теофанис Цьокрис: „Организацията в София бе на изключително високо ниво. Бяхте перфектни“.

Много разгорещени коментари предизвика предложението за сформирането на треньорски съвет към БФВ. „Идеята е това да бъдат сега действащи волейболни хора, които са най-близко до треньорската материя и които да могат да разискват с националните селекционери на всички възрасти по най-важните въпроси – подготовки, програми, щабове, участия в турнири и контроли и други“, обобщи идеята генералният секретар на БФВ Станислав Николов.

Проекто-наредба за „Олимпийски надежди“ пък да бъде изготвена и предложена на Управителния съвет, бе решено още на заседанието. От тази година ръководството на БФВ предприе инициатива, като сформира два набора от най-перспективните момчета и момичета (родени 1999/2000) от цялата страна, които да водят целогодишна подготовка в София, където да им бъдат осигурени всички необходими условия. „Идеята е тези отбори да бъдат гръбнак на проектонационални отбори, които от 2015 година да започнат участия в Балканиада“, обобщи Деко Григоров.

Нови 12 клуба пък бяха приети за членове на БФВ: ВК „Красимир Димитров“ (София), СВК „ХЕ-ГЕ Волей“ (Добрич), ВК „“Велинград Волей“ (Велинград), УСК „Шампион“ (Видин), ВК „Асти Волей“ (Хасково), ВК „Любимец 2010“ (Любимец), ВК „Тракиец“ (Царево), ВК „Спартак 1996“ (Плевен), СК „Торо Волей“ (Варна), СК „Божурище“ (Божурище), СКВ „Сливен Волей“ (Сливен) и ВК „Пирин Волей“ (Благоевград). „Имаше още 2 клуба, които искаха членство – „Вихрен“ (село Поленица) и „Академик“ (Пд), но техните документи не са изрядни“, обясни председателят на комисията за нови членове Пенчо Ангелов. Разглеждането на предложението за изключване на клубове, които не са развивали спортно-състезателна дейност в последните години, пък бе отложено за следващото заседание. Тогава ще бъде разглеждан и статутът на Национална Волейболна Лига и организацията на вътрешните първенства при мъжете, жените и подрастващите.