С интервю с Александър Попов завърши рубриката на ВК ЦСКА "Червените волейболни сърца на България", в която бяха публикувани 39 интервюта с част от легендите на "червените" (22 жени и 17 мъже).

Ето и интервюто с Попов:

Г-н Попов, в много направления ЦСКА се утвърди през годините като иновативен клуб. Направихте го отново и с една нетрадиционна, но много позитивна рубрика. Как се роди тази идея?

– Дадох си сметка, че сегашното поколение не познава славната история на клуба ни и не знае имената на състезателите, които са я изковали. Това от една страна, а от друга всичките тези легенди на българския волейбол заслужават огромната ни почит и уважение. За съжаление, ние сме нация, която много лесно забравя и до някаква степен пренебрегва успелите личности от миналото, като не става въпрос само за спорта, но и за всички области от обществения живот. Някак си не отдаваме необходимото внимание на големите български постижения, мислим си, че всичко започва от нас и свършва с нас. Надявам се, с общи усилия това да се промени и да ни помогне да повишим националното си самочувствие.

Вие познавате всяко едно от тези имена, доколко техните истории бяха обаче непознати дори за Вас?

– Разбира се, в разказите на всички тези големи спортисти имаше неизвестни за мен истории, но това, което ме прави истински щастлив е, че всички те са запазили огромната си любов към ЦСКА и си спомнят с удоволствие и гордост времето, прекарано в клуба.

Може ли тази рубрика да прерасне и в нещо още по-голямо, като алманах с историята на ЦСКА?

– Това е много добра идея. От години си мечтая да напишем история на клуба. Това е доста трудна и трудоемка задача, но се надявам някой ден да успеем.

Какъв ефект се получи според вас и във волейболното общество?

– Честно казано, няма как да знам мнението на волейболното общество, но за мен е достатъчно, че най-големите и четени онлайн спортни медии препечатаха нашите интервюта. Това, надявам се, е дало възможност на повече млади състезатели от другите клубове да се запознаят с легендите на ЦСКА, които са оставили значителна диря в българския волейбол. Взаимното уважение към чуждите постижения е част от възпитанието, което дължим на новото поколение.

Какво показва разнообразието от имена, в мъжко и женско направление, за същинския размер на клуба ЦСКА?

– Искрено благодаря на нашите легенди, че се отзоваха на поканата и участваха в рубриката ни. Държа да подчертая, че през годините през клуба са минали още стотици забележителни спортисти, които заслужават нашата почит и уважение. За съжаление, нямаше как да вземем интервюта от всички, но това не умаловажава приноса на всеки един от тях за успехите и славата на клуба. Благодаря на всички, които са носили червения екип. Те са нашите големи, червени сърца. Относно размера на клуба е важно да се каже, че ние сме единствените, в целия български спорт, които до ден днешен успяхме да се съхраним в автентичния си вид. След промените през 1989г. не само че не допуснахме да се разпаднем, но и продължихме шампионския си път. Създадохме едни от най-големите звезди на българския волейбол. И макар, в последните години, да минахме през много трудности устояхме и запазихме пълната гама от възрастови групи в женско и мъжко направление. Това само по себе си е огромно постижение.

Има ли още сходни идеи, които очаквате да се реализират в близко бъдеще?

– За новия сезон подготвяме нова рубрика, която наистина ще изненада волейболната общественост.

До каква степен младите играчи в ЦСКА са били повлияни от историите на тези личности?

– Точно това е нашата отговорност. Няма как младите да се повлияят от нещо, което не познават. Вкички ние, които работим в клуба – ръководство и треньори, сме длъжни да пазим ревностно клубната история, да я предаваме на децата и да се грижим да има приемственост между поколенията. Само ЦСКА!".