12-ти българин ще играе във волейболното първенство на Италия. Днес бе официализирано преминаването на посрещача на Пирин Балканстрой Станислав Петков в Зинела Болоня. Опитният играч от известно време е на Апинините, бе на проби и след като направи положително впечатление на хората от тима в Серия А2, се разбра да завърши сезона на Ботуша, информираха за Гонг от клуба от Разлог.

След предложението на италианците, Петков да ги подсили за решителните плейофи, последваха преговори с Пирин, а преди часове всичко бе съгласувано, одобрено и документирано от Българската федерация по волейбол.

Познатият още като Балки роден на 31 декември 1987 година Петков има шанс да изиграе максимум 7 мача в Серия А2 този сезон. Той последните години може да се каже, че е топреализатор на Пирин, а бе част и от младежкия ни национален отбор.

В момента Болоня се бори за промоция в Серия А1, като се намира на трето място кръг преди края на редовния сезон с 57 точки, колкото има и вторият Рома на Виктор Йосифов, а с 65 е Кастелата. На 3 април е домакин на Едилес Кавриаго, а евентуално на първите елиминации – ¼-финали се очаква да срещне шестия Кросе. Победителят в Серия А2 влиза директно в Серия А1, а загубилият финала има право да се бори за промоция в плей-аут с последния от елита.

В Болоня освен италиански родом или натурализирани волейболисти има и четирима аржентинци, като треньор е Хуго Конте. В историята си клубът има Купа на Купите през 1987 година, Шампионска титла за 1985-та и Купа на Италия през 1984-та. Миналият сезон съставът завърши на 11-то място от 16 тима в Серия А2, а за купата във вториа дивизия бе елиминеран от Кроче.

Към момента в Италия играят: Матей Казийски (Тренто), Цветан Соколов (Тренто), Владимир Николов (Кунео), Христо Златанов (Пиаченца), Венци Симеонов (Валентиа), Иван Колев (Басано), Васил Стоянов (Кастело), Николай Учиков (Кавриаго), Виктор Йосифов (Рома), Светозар Иванов (Масса) и Валентин Братоев (Масса).