Днес се проведе работна среща между ръководството на Българска федерация волейбол и представители на всички волейболни клубове, които ще участват в Суперлигата за мъже. На нея присъстваха генералният секретар на федерацията Станислав Николов, вицепрезидентите Иван Тодоров и Любо Ганев, Стефан Чолаков и Светослав Златарев, които са част от екипа на Националната волейболна лига и членуват в комисии на Международната федерация (FIVB). Всички присъстващи бяха запознати с актуалните промени в наредбата и регламента, по който ще се провежда елитното ни първенство. Тази година в Шампионата ще участват 12 отбора, а в следващите 3 години бройката ще бъде намалена до 10. Този формат ще бъде в сила до олимпийските игри в Рио през 2016 г. Съвсем скоро ще бъде обявен и новият председател на Националната лига.

Много важна роля в проекта ще изпълнява Валентин Михов, който дълги години оглавяваше Професионалната футболна лига. Той и Любо Ганев ще се занимават с маркетинга, рекламата и телевизионните излъчвания. Основната идея на БФВ е да се повиши още популярността на волейбола в страната. „Нашата цел е да постигнем по-голямо телевизионно излъчване, защото така ще се повиши интересът и повече деца ще се запалят по волейбола. Другата много важна задача пред нас е да осигурим спонсори, а парите от тях ще бъдат разпределени между клубовете”, коментира Ганев. През новия сезон в Суперлигата ще бъда сформиран награден фонд. Общата сума, която предстои да се уточни окончателно, ще бъде разделена между първите 8 в класирането. Премирането ще става на базата на спечелените точки във всеки двубой - 3, 2 или 1, като всяка една точка ще носи определена сума.

Иван Чомаков, който е член на УС на БФВ, ще се заминава с финансите на Националната лига. Неговото присъствие ще гарантира пълна прозрачност относно привлечените и изразходвани средства. Светослав Златарев, член на съдийската комисия на FIVB, ще следи за спазването на правилата, въведени в новите наредби. Стефан Чолаков, който отговаря за връзки с обществеността и медиите на мъжкия национален отбор, ще помага и на НВЛ. Юристът Пламена Стойкова пък ще се занимава с правните въпроси.

„Срещата премина доста конструктивно и съм много радостен от съпричастността на клубовете към този проект, който се надяваме да донесе добри резултати за всички. Искаме да поставим ясни правила и условия, с общи усилия да превърнем първенството в един успешен продукт. Ръководството на федерацията ще направи всичко възможно да съдейства на клубовете. Ще окажем нужната подкрепа и на двата ни участника в евротурнирите - ”Марек Юнион Ивкони” и КВК ”Габрово”, защото те представят българския волейбол на международно ниво”- коментира Станислав Николов.

Тази година в първенството ще участват следните 12 отбора:

Марек Юнион Ивкони - Дупница

КВК Габрово - Габрово

Левски Бол - София

Монтана - Монтана

Нефтохимик 2010 – Бургас

ЦСКА - София

Пирин - Разлог

Арда - Кърджали

Славия - София

Добруджа 07 - Добрич

Ботев - Луковит

Дунав – Русе