"Зелена" Австралия спечели първия мач от тазгодишното 28-о издание на турнира за смесени отбори по тенис Хопман къп. Осем отбора участват през този януари, а тъй като защитаващите титлата си тенисисти на Полша не дойдоха, се наложи домакините да сформират два отбора- Зелена Австралия и Златна Австралия, разделени в двете групи.

"Зеленият отбор" стартира с победа 3:0 над Германия в първата среща от група В, като успехът стана ясен още при синглите, когато Ник Кириос и Дария Гаврилова победиха противниците си.

Рускинята Дария Гаврилова, която едва преди няколко седмици получи австралийския си паспорт, стартира с убедителното 6:2, 6:2 над бившата финалистка от Уимбълдън Забине Лисицки.

Германката влиза в новия сезон след контузия на коляното през 2015-а, която сложи спирачка на прогреса ѝ. Тя не беше играла от поражението от Симона Халеп (Румъния) в 4-ия кръг на Ю Ес Оупън миналия септември.

Сочен като бъдещето на австралийския тенис след края на кариерата на Лейтън Хюит - Ник Кириос - се наложи в три сета над Александър Зверев 4:6, 6:1, 6:4. Той преодоля неуверения си старт и се наложи в категоричен стил над тийнейджъра от руски произход.

В "Златния" отбор на Австралия обаче ще играе Хюит, като негова партньорка ще бъде Ярмила Гайдишова, която вече след като се омъжи, носи името Ярмила Волфи и се състезава за Австралия.

Тя замени Кейси Делакуа, която има проблеми с вестибуларния апарат. В тази група А са още отборите на Чехия, Украйна и САЩ. В група В другите два тима са Великобритания и Франция, която няма да разчита на контузения Гаел Монфис, заменен от Кени де Шепер. /БТА