Четири от състезателките в световния топ 20, включително бившата номер 1 и шампионка от Ролан Гарос Ана Иванович, както и победителката в Откритото първенство на САЩ за 2011 г. Саманта Стосър, ще бъдат сред осемте професионални тенисистки, които ще се борят за наградния фонд от 750 000 долара на Турнира на Шампионките „Гаранти Коза”на Женската тенис-асоциация, който ще се проведе в столицата на България от 29 остомври до 3 ноември 2013 г. За втора поредна година София ще бъде домакин на ежегодното състезание, отбелязващо края на сезона за международните турнири на Женската тенис-асоциация, след изключително успешния дебют, състоял се в „Арена Армеец” преди дванайсет месеца.

Сръбската звезда Иванович, двукратна шампионка в турнира от изданията му в Бали, получи уайлд кард за тазгодишното състезание. От своя страна австралийката Стосър е сред шестте победителки от международни турнири с най-високо място в ранглистата, избрани да се състезават в София, наред със Симона Халеп от Румъния, рускините Мария Кириленко, Елена Веснина и Анастасия Павлюченкова, както и Ализе Корне от Франция. Българката Цветана Пиронкова отново получи уайлд кард, за да се състезава пред родните си фенове, и ще се стреми към поредното силно представяне, след достигането й до полуфинал миналата година. Първоначално състезателките ще са разделени в две групи по четири, в които ще се играе по системата „всеки срещу всеки”, като на-добрите две тенисистки от всяка група ще продължат към полуфиналите.

“Бих искала да поздравя тази чудесна група състезателки за индивидуалните им успехи през 2013 година, докато с нетърпение очакват началото на Турнира на Шампионките „Гаранти Коза””, заяви Стейси Аластър, изпълнителен директор и председател на Женската тенис-асоциация. „Спечелените от тях титли през тази година са общо 13 – само след седмица време почитателите на тениса в София ще станат свидетели на невероятна игра, докато нашият много специален 40-годишен юбилеен сезон върви към своя край”.

“За нас е удоволствие да посрещнем такава силна група от състезателки за второто издание на Турнира на Шампионките „Гаранти Коза”на Женската тенис-асоциация”, заяви Стефан Цветков, президент на Българската федерация по тенис и директор на турнира. „С нетърпение очакваме да поздравим с добре дошли звездите на женския тенис в България, където всички имат големи надежди за още едно фантастично състезание”.

Тазгодишният „Път към София” включваше 30 международни състезания на Женската тенис-асоциация, проведени на шест континента. Трунирът на Шампионките, проведен през 2012 година, привлече над 30 000 фенове за шестте дни на състезанието, на което излъчващата пряко БНТ регистрира среднодневен дял от 2,8 милиона домакинства в страна с население от 7,4 милиона души. Мачовете бяха предавани в повече от 25 страни, а рускинята Надя Петрова бе провъзгласена за шампионка, след победата й над Каролин Вожняцки на финала. Турската строителна компания „Гаранти Коза” наскоро бе обявена за новия главен спонсор на събитието.

Участнички в Турнир на Шампионките „Гаранти Коза” на Женската тенис-асоциация – София 2013:

Симона Халеп, Румъния, №14

Халеп е една от сензациите за 2013 на Женската тенис-асоциация, спечелвайки пет титли от всичките си пет изиграни финала, като в три други случая е оставала на второ място. Само Серена Уилямс е спечелила повече титли на сингъл през тази година (10), но за сметка на това Халеп е единствената състезателка, триумфирала в турнири на трите основни настилки (твърда, клей, трева). Дебютната й победа дойде на международния турнир в Нюрнберг, Германия, като следващата седмица я последваха победи на „Topshelf Open” (Хертогенбош, Холандия) и Гран При на Будапеща, Унгария.

След това завоюва първата си титла от категорията Premier на турнира в Ню Хейвън (побеждавайки Квитова на финала) и пристига в София след спечелването на второто си състезание от този ранг – провелия се миналата седмица турнир за Купата на Кремъл (побеждавайки Стосър на финала). Триумфът й в Москва позволи на 22-годишната тенисистка да се изкачи до най-високото в кариерата й 14-о място, след като започна под №47 в началото на сезона. Халеп ще направи своя дебют в Турнира на Шампионките.

Ана Иванович, Сърбия №16

Иванович ще участва за трети път в Турнира на Шампионките на Женската тенис-асоциация, след като спечели състезанието в две поредни години при провеждането му в Бали (2010-2011). Спечелилата 11 титли на сингъл до момента, е достигала три финала на турнири от Големия Шлем в кариерата си, триумфира безапелационно на Ролан Гарос през 2008 и се изкачи до №1 в световната ранглиста. Наскоро 25-годишната сръбкиня стана подгласничка на Ангелик Кербер на женския турнир „Дженерали” в Линц, а сред по-големите й успехи през сезон 2013 са полуфиналите на тенис турнирите в Мадрид и Карлсбад, Калифорния. Сръбкинята показа добро представяне и класиране сред първите 16 на три от четирите турнира на Големия Шлем – Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос, и Откритото първенство на САЩ.

Мария Кириленко, Русия, №18

След паметната 2012 година, която завърши с бронзов медал на двойки на Олимпийските игри в Лондон и победа на турнира TEB BNP Paribas (заедно с Петрова), Кириленко ще запомни 2013 като годината, в която направи своя дебют сред състезателките в топ 10 на сингъл и достигна четвъртфинали на Ролан Гарос. Двайсет и шестгодишната рускиня, участвала с уайлд кард в миналогодишния турнир в София, гарантира своето завръщане с титла още в началото на сезона – шестата в нейната кариера и първата от пет години насам, на турнира в Патая, Тайланд, където се наложи над Сабине Лисицки в ожесточена финална битка. Сред по-значимите й резултати тази година са участие на полуфинали на турнирите в Индиан Уелс и Монтерей и класиране сред първите 16 на Откритото първенство на Австралия.

Саманта Стосър, Австралия №19

Стосър се класира за София, печелейки тенис турнира в Осака, Япония – втората й титла за сезона след победата на турнира в Карлсбад, Калифорния, където се наложи над Виктория Азаренка на финала. Нещо повече, тази година 28-годишната австралийка печели за първи път в кариерата си две титли на сингъл за сезона, като беше на път да завоюва и трета миналата седмица на турнира за Купата на Кремъл, където Халеп прекъсна серията й от девет спечелени срещи на финала. Разбира се, най-ценната титла на Стосър до момента е тази от Откритото първенство на САЩ през 2011, където победи Серена Уилямс на финала и стана първата австралийка постигнала победа от такъв ранг след Евон Гулагонг на Уимбълдън през 1980. Като допълнение на успехите й на сингъл, Стосър е и бивша №1 и двукратна шампионка от Големия шлем на двойки, спечелвайки 24-а титла в кариерата си миналата седмица в Москва, заедно със Светлана Кузнецова. Тя участва в дебютното издание на Турнира на Шампионките в Бали през 2009, постигайки 1 победа и 1 загуба в групите.

Елена Веснина, Русия, №25

Веснина може да се похвали с възходящ сезон през 2013, постигайки серия от успехи на 27-годишна възраст. След оставането й на второ място в шест финала на различни женски турнири, тя все пак успя да завоюва първата си титла на турнира в Хобарт, Австралия през януари, което я направи сигурен претендент за идване в София. Очакваха я още успехи и спечелване на първа титла от категорията Premier на женския турнир в Ийстбърн, където по пътя си отстрани съответно Иванович и Ли На. За сметка на това, при баланс от 2 победи и 6 загуби на финали на сингъл, Веснина продължава да се радва на успех на двойки, спечелвайки първата си титла от Голям шлем на Ролан Гарос, заедно с Екатерина Макарова. Руското дуо триумфира и в Индиън Уелс и се класира сред четирите отбора, които ще участват в турнира TEB BNP Paribas в Истанбул, където Веснина ще се състезава преди да пристигне в София.

Анастасия Павлюченкова, Русия, №26

Павлюченкова ще участва за втори път на Турнира на шампионките, като първото си участие записа през 2010 в Бали. Едва на 22, бившата №1 при девойките достигна до четири финала на сингъл през 2013 година, печелейки четвърта титла в кариерата си на турнира в Монтерей (състезание, което е печелила цели три пъти през изминалите четири години) и пета на турнира в Оейрас, Португалия. На турнира в Бризбейн през януари бе спряна от Серена Уилямс на финала, а миналия месец, на турнира в Сеул, шампионската купа й бе отнета от Агнешка Радванска в три сета. Рускинята пристига в София в добра форма в игрите на закрито, след като достигна полуфиналите в родния турнир за Купата на Кремъл.

Ализе Корне, Франция, №27

Участвайки в София през 2012 като втора резерва (където не успя да изиграе и мач), Корне си гарантира място в състезанието и тази година, спечелвайки на родна почва турнира в Страсбург през май. И трите титли на сингъл на 23-годишната французойка са завоювани на червен клей, но именно сериозните резултати на всички видове настилки тази година, включително два полуфинала, два четвъртфинала и достигане до третия кръг в Ролан Гарос, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ (където игра с Азаренка в три сета), направиха така, че бившата №11 отново да затвърди позициите си в топ 30 на световната ранглиста.

Цветана Пиронкова, България, №118

Пиронкова, първата българка, достигнала полуфинали на Уимбълдън (2010), както и четвъртфиналистка от турнира „Ол Инглънд Клъб” през 2011, ще се бори за своята първа титла от турнир на Женската тенис-асоциация в София. През 2013, 26-годишната състезателка отново показа най-доброто от себе си на зелената трева на Уимбълдън, където достигна четвърти кръг, преди да отпадне от Радванска в три сета. Други по-сериозни успехи през сезона за родената в Пловдив българка са добрите й игри на четвъртфинал на турнирите в Хобарт и Хертогенбош. Миналата година тя достигна до полуфинал в София, където отпадна от Вожняцки.