Световната номер 1 при жените Серина Уилямс спечели за 5-и път Откритото първенство на САЩ, след като във финала надигра Виктория Азаренка със 7:5, 6:7 (6), 6:1. Американката, която навършва 32 години след малко повече от 2 седмици, стана и най-възрастната шампионка на Ю Ес Оупън, а титлата от „Флашинг Медоус“ я изравни с легендарния Роджър Федерер – и двамата вече имат по 17 трофея от Големия Шлем.

С успеха си представителнката на домакините си заслужи 3,6 милиона долара от наградния фонд, включително и 1 милиона долара за най-добри резултати на подгряващите турнири на твърди кортове, предшестващи Ю Ес Оупън.

Повторението на миналогодишния финал започна по най-добрия начин за по-малката от сестрите Уилямс, която с решителен пробив в края на първия сет го затвори със 7:5. Видимо разочарованата Азаренка, която на четири пъти бе на две точки от спечелването му, изпадна в тежка ситуация и в следващата част. Тенисистката от Беларус допусна два пробива и изоставаше с 4:1, когато статуквото на корта започна да се променя.

Първите пропуски в играта на Уилямс започнаха да се появяват – особено при ударите от бекхенд, с които спечели голяма част от точките в първия сет. С много воля Азаренка върна първия от пробивите, но Серина имаше шанс да сервира за турнира при 5:4. Силният вятър, който духаше по време на целия двубой, и нарасналото напрежение взеха своето и американката допусна изравняване. Последва нова драма – Азаренка също срещна трудности в своя сервис гейм и допусна пробив, но успя да го върне благодарение на много непредизвикани грешки от страна на Серина, които вкараха сета в тайбрек. Там разклатеното самочувствие на американката даде отражение и тя изпусна преднина от 3:1 точки, след което отстъпи с 6:8.

В решителния последен гейм обаче опитът на Уилямс се оказа решаващ и без да показва кой знае какво подобрение в изявите си, тя успя да стигне до пробив, който затвърди – 3:1. Последва още един, гарниран с два невероятни прехвърлящи удара, и в крайна сметка след близо три часа титлата беше в ръцете на американката.