Цели 18 потвърдени случая на уговорени мачове на високо ниво има в световния тенис, а шестима състезатели са дисквалифицирани завинаги. Това обяви президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) Крис Кърмод.

По-рано днес АТР, Женската тенис-асоциация (WTA), Международната федерация по тенис (ITF) и четирите турнира от Големия шлем обявиха създаването на обща антикорупционна структура за борба с уговорените мачове.

По думите на Кърмод, подобна структура с грижа за запазване на морала в тениса има от 2008 г. За това време въпросната комисия е разкрила 18 случая на уредени мачове на високо ниво в професионалния тенис, а шестима тенисисти са били извадени пожизнено.

Кърмод добави, че новата антикорупционна комисия ще има широки пълномощия, което ще й помогне за по-интензивно и по-дълбоко разследване на съмнителни случаи за евентуално договаряне на мачове и машинации в тениса.

Австриецът Даниел Келерер пък стана първият тенисист, който получава доживотна дисквалификация, след като се разбра, че срещата му с Александрос Якупович от Гърция е била манипулирана. /БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS