Денят е четвъртък, а на зрителите, заели местата си край корт 1 на „Арена Армеец“, им предстои интересна гледка. В първи мач от програмата един срещу друг се изправят Максимилиан Мартерер и Жоао Соуса. Един наглед обикновен осминафинален двубой от основната схема на DIEMA XTRA Sofia Open, противопоставящ седмия в схемата португалец на постигналия наскоро рекордно 82-ро място в световната ранглиста германец.

Каква е уловката? Само един двубой по-късно, двамата трябва да застанат от една и съща страна на мрежата, в битка за място на полуфиналите в турнира на двойки.

„Това се случва понякога в тура, не е толкова често срещана тази ситуация, но може да се случи. Ние сме професионалисти и добри играчи, така че трябва да се справим с тази ситуация. Това е“, каза Мартенер.

А след трудна победа със 7-5, 7-6 за Мартерер, емоциите взеха връх.

„Беше важно за мен да сервирам добре. В първия сет Жоао играеше поне на същото ниво като мен, така че беше много важно да сервирам добре. Беше трудно да остана фокусиран, но се справих на ниво и съм много щастлив от победата“, продължи Мартенер.

След подходяща почивка, двамата се изправиха срещу вторите в схемата Александър Пея от Австрия и Никола Мектич от Хърватия. Но срещата не се разви по желания от Мартерер и Соуса начин – загуба с 3-6, 3-6 и край на участието в София за португалеца.

„Те играха много добре, солиден отбор са, играли са заедно известно време, а ние сме двойка за първи път и си мисля, че не играхме лошо, но просто те бяха по-добрите“, коментира Соуса.

На свой ред Пея обясни: „Винаги помага, когато постигнеш ранен пробив, а ние успяхме и да спечелим сервис геймовете си достатъчно комфортно през първия сет. Това ни донесе сериозна увереност. Постоянно имахме шансове при съперников сервис. Във втория сет стартирахме бързо и довършихме мача“.

А може ли да се стигне до бъдещи мачове в тандем за Жоао Соуса и Максимилиан Мартерер?

„Защо отново да не играем като двойка? Оформяме добър отбор и може би, в бъдеще, ще играем", бе отговорът на Соуса.