Един от посланиците на Sofia Open Рейчъл Стълман даде специално интервю за DIEMA SPORT, където изрази мнение, че надпреварата в „Арена Армеец“ е в челото на състезанията от АТП 250. Рейчъл, която е треньор по тенис и подържа прелюбопитен блог, където публикува различни материали, свързани с любимия ѝ спорт, засегна всички по-любопитни теми около работата си. Тя сподели впечатленията си от надпреварата в столицата ни, както говори за това на какво се дължи добрата форма на топ играчи като Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

„Всъщност, да, запознах обкръжението ми с това, което се случва в София. Толкова се вълнувам, че съм в града. Имам много странични дейности, свързани с надпреварата. Опитвам се да направя всичко по силите си, за да достигне случващото се „Арена Армеец“ до най-много хора, които следят блога ми. Градът също ми допада страшно много и се радвам, че съм тук“, започна Стълман.

„Пропуснах Мелбърн, но преди това бях на Откритото първенство на САЩ и Уимбълдън“.

„Да, не е лесно да се мериш със случващото се на турнирите от Големия шлем, но София определено е в челото на състезанията от АТП 250. Организацията е изключителна, нещата са изпипани до последния детайл“.

 

Рейчъл изнесе няколко открити урока, в това число и семинар в НСА при визитата си в България:

„Това е едно от нещата, за които се вълнувам най-много, защото работата с деца е сред любимите ми занимания. Искам да споделя моите знания относно физическата подготовка с подрастващите. Освен всичко друго това е възможност за мен да науча много нови неща“.

„В блога ми се опитвам да запозная феновете относно нещата, които научавам, когато съм близо до най-добрите играчи в тура. Постоянно говоря с техните треньори, интервюирам всички, свързани с подготовката на най-добрите и това ми помага да бъда по-компетентна. Помага ми и да предам на аудиторията наученото по най-достъпния начин. Друг акцент от моята работа е запознаването на зрителите с техническите нововъведения в подготовката на елитните тенисисти, защото знаете, че технологиите заемат все по-голяма и важна роля в нашия спорт. Интересувам се от всичко странично около най-добрите тенисисти. Обожавам да пиша за модата в тура в моя блог. Често правя много интересни сравнения между облеклото на баскетболистите в САЩ и тенисистите в целия свят“.

На питане кой се облича по-добре, Рейчъл отвърна: „Не мога да се наемам с категорично мнение. Тотално различно е. Тенисистите имат повече свобода на корта, защото въпреки някои договорки със спонсорите си, не са задължени да носят строго определени екипи, както в баскетбола. Това, което ме привлича, е че в тениса започваме да откриваме все по-любопитни решения на дизайнерите, когато трябва да обличат тенисистите на корта. Дори в последно време написах няколко статии по въпроса“.

Помолена да посочи най-добре облечения тенисист извън корта, Рейчъл обясни: „В България сме, затова трябва да кажа Димитров. Всъщност има много добре облечени момчета в тура. Харесва ми факта, че те изразяват своя характер чрез облеклото си в така непринудена среда. Особено впечатлена съм в това отношение от Ник Кириос. Не трябва да забравяме, че същото важи и за дамите. Там откриваме доста интересни неща. Например Серина – тя винаги дава израз на своето настроение чрез облеклото си“.

Стълман следи отблизо подготовката на най-добрите и затова бе запитана как тенисисти прехвърлили 30-те като Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер държат такова високо ниво?

„Има ужасно много причини, заради които тези момчета да са в изключителна форма. Най-важната може би е начинът, по който планират натоварванията си в дългосрочен план. Знаят отлично дори кога пропускат даден турнир, за да отпочинат за по-важно състезание“.