Квалификант "потопи" Багдатис на DIEMA XTRA Sofia Open

Словакът Йозеф Ковалик постигна много престижна победа, надвивайки Маркос Багдатис в два сета (7:6(2), 6:4) в четвъртфинален мач от DIEMA XTRA Sofia Open. По този начин поставеният под номер 187 в световната ранглиста ще играе на в първия полуфинал срещу Мариуш Копил.

През първият сет словашкия квалификант Йозеф Ковалик демонстрира прекрасна, и най-вече постоянна игра. В заключителната фаза на сета Ковалих съумя да пробие по-опитния си опонент, но допусна рибрейк в решаващия гейм и така се стигна до тайбрек. В него Багдатис направи три непредизвикани грешки, които му костваха първата част от срещата.

Вторият сет статрира равностойно, като Багдатис натисна своя опонент при втория му сервис-гейм, но не съумя да осъществи качествени завършващи удари и Ковалик продължи да поддържа равенството.

В петия гейм на втория сет Маркос Багдатис "заложи" на част от неговите любими прииоми и демонстрира активно, че е недоволен от случващото се в неговата игра. Публиката в залата остана учудена от действията му, тъй като в този момент той със сигурност имаше психологическото предимство над съперник с оглед изминалите разигравания.

Ковалик пробив отново в предпоследния гейм своя опонент, но за разлика от първия сет не се стигно до рибрейк и затвори мача. Това е първи полуфинал за Йозек Ковалик от началото му на кариерата в турнири ATP.