Вера Петрунова е абсолютна легенда на българския тенис. Но повечето от вас чуват името ѝ за първи път. Нейната кариера включва неподобрен рекорд от 18 национални титли, но приключва със заповед за изпращане в концлагер, защото засегнала съветския посланик в София и неговите спортни умения.

Заповедта заличава името ѝ от българската спортна история, а постиженията ѝ потъват в забрава. Ден, след като почетохме жертвите на комунизма, Ева Костова разказва за „Събуди се” историята на звездата на българския тенис, за която не знаем.

18 национални титли, абсолютен нац рекорд, Вера Петрунова, звездата на бг тениса, за която не знаем. Сестра на Кирил Петрунов, знаменосец на първата ни олимпийска делегация.

Вера се ражда в семейство на баща военен и майка германка. Брат ѝ Кирил Петрунов е знаменосец на първата ни олимпийска делегация в Париж през 1924 година.

Петрунова се отдава изцяло на спорта и постиженията ѝ са немислими за днешното време. Тя има рекордни постижения в различни видове спорт – национален рекордьор на няколко лекоатлетически дисциплини, в плуване, в ски и баскетбол.

Най-големите ѝ успехи обаче са на корта, където има 11 индивидуални и 7 титли на двойки.

Легендата Юлия Берберян е от малкото, което си спомнят ясно за Петрунова, тъй като в началото на кариерата ѝ я е гледала с възхищение. „С колежката ми Мария Чакърова разделихме по 9 титли и мислехме, че сме шампонки по брой на титли. Изведнъж идва този студен душ, че Вера Петрунова има повече от нас. Това е нещо много печално, защото новата власт е искала да зачеркне цялата история. Не е имало спорт, не е имало нищо до Девети.”

Тъкмо когато трябва да започне кариера на треньор, идва безумието. Като водещ състезател Вера играе спаринг мачове с дипломати. Сред тях е и съветският посланик Михаил Будров, който е неофициален генрал губернатор на България. По негово нареждане редовно хора са пращани в лагери.

След няколко тренировки искрената Вера Петрунова заявява на Будров, че от него няма да стане тенисист и отказва да го обучава. Само че последва бърза заповед за изпращането ѝ в женското отделение на Белене.

Там следва глад, психически тормоз и физически тормоз в продължение на близо 2 години. Тенисистката все пак оцелява, но след това умишлено е обречена на забрава, а постиженията ѝ са изтрити от историческите книги.

Вера Петрунова все пак изживява достойно старините си. На 79 години е на площада през 1989-а година и вижда с очите си идването на демокрацията. Това ѝ вдъхва нов живот и в крайна сметка умира през 2002-а на 92 години.