Александър Зверев (Германия) победи убедително Андрей Рубльов (Русия) с 6:2, 6:3 на финала на турнира по тенис за мъже в Синсинати с награден фонд 5.4 милиона долара и спечели за пети път в професионалната си кариера титлата в надпревара от сериите "Мастърс-1000". Той е и първият германски шампион в Синсинати от Борис Бекер през далечната 1985.

24-годишният Зверев, който от днес измества Рафаел Надал от четвъртото място в световната ранглиста, нямаше нито една победа в шест участия в Синсинати преди началото на миналата седмица. Той обаче показа изключително солидна игра и спечели втори пореден голям турнир, след като в началото на месеца триумфира на сингъл на Олимпийските игри в Токио.

"Първата победа през кариерата ми на тези кортове беше в сряда, преди четири дни. Сега вече държа и първа титла от турнира. Прекарах невероятна седмица и изиграх страхотни мачове, което ми дава самочувствие и за предстоящото открито първенство на САЩ", каза германецът в интервю край корта.

Зверев, който ден по-рано обърна полуфинала срещу Стефанос Циципас (Гърция) след изоставане от два пробива в третия сет, вече има 11 поредни победи през сезона и е с баланс 5:0 срещу Рубльов. Поставеният под номер 3 германец завърши с шест аса и спечели 93 процента (26/28) от разиграванията на първи сервис. Той сложи точка на спора след 59 минути на корта.

"Смятам, че играх много добър тенис. Не празнувах бурно, защото знам как се чувства Андрей. Все пак двамата сме много близки приятели от 11-годишни и съм наясно колко много той искаше да спечели първата си титла на "Мастърс-1000" сериите. Тя ще дойде скоро, сигурен съм", продължи германският тенисист.

Зверев се изкачи и до четвърта позиция в надпреварата за Финалите на АТП в Торино с 4 195 точки, като пред него са единствено Новак Джокович (7 170), Стефанос Циципас (5 380) и Данийл Медведев (4 380). /БГНЕС

С тази победа Зверев се изкачи на девето място в ранглистата по спечелени трофеи от "Мастърс-1000" турнири. Германецът има пет, а лидери са Новак Джокович и Рафаел Надал с по 36. Той е и първият тенисист след Андре Агаси през 1996 с титли в Синсинати и на Олимпийски игри в рамките на една календарна година.