Жил Симон се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство по тенис на Австралия, след като в 3-ия кръг на турнира се справи със своя сънародник Гаел Монфил. Двамата французи предложиха на зрителите в Мелбърн истински 5-сетов трилър, който продължи 4 часа и 43 минути, за да приключи с успех за контузения Симон: 6-4, 6-4, 4-6, 1-6, 8-6.

14-ият поставен в схемата започна много силно мача и тотално доминираше в първите два сета. Във всеки от тях той постигна по един пробив и успя да го задържи срещу уморения Монфис, който влезе в мача със здравословни проблеми.

В средата на третата част обаче самият Симон контузи десния си лакът, което се отрази върху силата на ударите и сервиса му. Монфис веднага се възползва и затвори сета с 6:4, а в следващия даде едва гейм на съперника си.

В заключителния сет Симон успя да измъкне победата с точка на мрежата и така си уреди среща с Анди Мъри в следващата фаза.

„Първата ми задача е да се възстановя от този мач, преди да мисля за Анди“, сподели французинът. „В края на втория сет чувствах, че умирам. Всичко ме болеше и това беше проблемът. Получавах крампове в прасците всеки път, когаго се опитвах да играя по-бързо, затова потърсих друг ритъм“, допълни Симон.