Гаел Монфис започна впечатляващо 2020 година. Французинът спечели 16 от 19-те мача, в които участва преди прекратяването на сезона заради пандемията от коронавирус. Според много специалисти това можеше да бъде годината на Монфис, ако сезонът бе продължил по план. През настоящата кампания френският тенисист спечели 2 титли, в Монпелие и Ротердам, а изобщо не е за пренебрегване факта, че той успя да направи това в 2 последователни седмици.

Началото на сезон 2020, също не бе никак лошо за Гаел. 33-годишният представител на Франция достигна до четвъртия кръг на Australian Open, където бе спрян от бъдещия финалист Доминик Тийм. Не трябва да се забравя и страхотното представяне на Монфис в Дубай. Там  световният номер 9 достигна до 1/2финалите на турнира след впечатляващи победи без загубен сет. В 1/2-финалите обаче, Монфис трябваше да се изправи срещу световния номер 1 Новак Джокович. Това по никакъв начин не притесни Гаел и той почти докосваше победата, след като водеше с 6:2 и 3:1 във втория сет. Тук обаче нервите на 1/4-финалиста отт Australian Open 2016 не издържаха, Джокович върна пробива, с който изоставаше, и всичко трябваше да се реши в тайбрек. В тайбрека Монфис натрупа стабилна преднина и при 6:3 точки получи 3 мачбола. Нещата отново не се получиха, французинът загуби втората част, а в третия сет съпротивителните му сили свършиха. Въпреки това обаче мнозина експерти смятат, че след подобно начало на сезон 2020 Монфис имаше всички шансове да постигне големи неща.

Статистиката сочи, че Гаел Монфис е третият най-успешен тенисист в тура за сезона, като пред него са само Новак Джокович и Доминик Тийм. Най-добротто класиране на френския ветеран до момента е  6-о място в световната ранглиста  през 2016 година. Тогава, половинката на Елина Свитолина достигна до 1/4-финалите на Australian Open и 1/2-финалите на US Open.

Сега обаче Монфис не изглежда като човек, който мисли само за шоуто, както преди. Сега амбициите на французина са много по-големи и той  иска да завърши достойно кариерата си. Деветият към момента в световната ранглиста постоянно споделя в различни интервюта, че вече мисли само за тенис и е узрял за нови успехи и страхотни постижения. Гаел мечтае смело, като дори си постави цел спечелване на турнир от „големия шлем“, когато тенис сезонът се поднови.

Способен ли е наистина Монфис да постигне още повече и да запише името си със „златни букви“ в историята на тениса, ще разберем, когато борбата отново бъде подновена.

Автор: Дидо Калинков