Нюйоркски арт дилър е бил арестуван в предполагаема афера за 88 милиона долара, измамвайки бившия шампион по тенис Джон Макенроу и други високопоставени колекционери, използвайки произведения на изкуството, които често не му принадлежали, съобщиха агенциите.

59-годишният Лорънс Саландер е бил арестуван и обвинен по повече от 100 пункта, сред които кражба в особено големи размери, измама с осигуровки, подправяне и фалщифициране на бизнес документи, съобщи районният прокурор на Манхатън Робърт Моргентан.

Като цяло, работещият на едро бивш собственик на Галериите "Саландер-О'Рийли" се предполага да е измамил 26 души за период от 13 години до банкрута си през ноември 2007 г. Саландер обирал жертвите си по два основни начина: продажба на творби на изкуството, които не са негово притежание и задържане на получените пари и посредством съблазняване на инвеститори да влагат средства в мошенически възможности за инвестиции.

Саландер също така се предполага да е кандидатствал за заем от 2 милиона долара личен заем от Бенк ъф Америка използвайки като гаранция чужди произведения на изкуството. Те принадлежали на други хора, сред които и тенис звездата Джон Макенроу.

Мошеникът използвал придобитото по нечестен път богатство за финансиране на страстта си към изкуството на Ренесанса и за да си осигурява екстравагантен начин на живот, включвал градска къща в Манхатън, имение от 267 декара в провинцията и частен самолет за полети до Европа.

Други ужилени от Саландер били колекционери на изкуство на Ренесанса и наследниците на художника Стюърт Дейвис, изгубили благодарение на измамника 6.7 милиона долара.

В някои случаи инвеститорите се предполага да са плащали кеш в замяна на акции в произведения на изкуството, които той не притежавал.