Вече седмица най-добрите в света на тениса ни радват с качествени мачове в първия Мастърс турнир за годината - този в Индиън Уелс.

Калифорнийската пустиня и по-конкретно "Индиън Уелс Тенис Гардън" ни предложи прекрасни двубои, но най-интересното предстои. Защото с мачовете изиграни тази нощ бяха оформени двойките на четвъртфиналите, които пък стартират още тази вечер.

Но първо да обърнем внимание на случилото се до този момент. Още от първите си мачове големите фаворити трябваше да срещнат много сериозни съперници, а това доведе и до доста изненади. За съжаление една от големите такива бе свързана с Григор Димитров, който още в първия си двубой в Индиън Уелс загуби в три сета от опитния Фелисиано Лопес.

Но той определено не бе частен случай. Александър Зверев също си замина рано-рано след 5:7, 7:5, 4:6 срещу Жоао Соуса. Вторият поставен Марин Чилич се отправи към Маями след 4:6, 4:6 от Филип Колшрайбер, а Доминик Тийм отстъпи на Пабло Куевас след отказване в третия сет.

Завръщането на Новак Джокович също не мина по план. Сърбинът показа, че ще има нужда от още време, докато намери формата си и загуби със 6:7(3), 6:4, 1:6 от японеца Таро Даниел.

Хубаво впечатление с изявите си направиха тийнейджърите Феликс Оже-Алиасим и Алекс Де Минор, които обаче имат още работа преди да се надяват на място сред четвъртфиналистите на Мастърс турнир.

Е, до тази фаза пък за първи път достигнаха техните батковци Хьон Чун и Борна Чорич, които в Индиън Уелс показват, че бъдещето им принадлежи. А заедно с тях в топ 8 са и доста утвърдени имена.

Най-голямото, разбира се, е това на Роджър Федерер. Маестрото, който е петкратен шампион от турнира, продължава великолепната си форма от началото на годината. В Индиън Уелс той отстрани в по два сета Федерико Делбонис, Филип Краинович и Жереми Шарди, с което вече се намира в серия от 15 поредни победи от началото на 2018-а. А още една ще му осигури и оставането под №1 в ранглистата и през следващата седмица.

Но следващото препятствие няма да е леко. Защото то се казва Хьон Чун. Корейският талант също се радва на изключителен старт на сезона, а сега ще опита да вземе реванш за загубата от швейцареца на полуфиналите на Аустрелиън Оупън. В Мелбърн обаче Чун се отказа във втория сет заради големи проблеми със стъпалата и нямаше никаква възможност да се противопостави на легендата. Сега ситуацията е различна, Чун е в перфектно състояние, а победата му с 6:4, 6:4 над Томаш Бердих подсказва, че Маестрото ще трябва да даде най-доброто от себе си, за да стигне полуфиналите.

Този двубой ще се играе в ранните часове на петъчния ден у нас като ще стартира не преди 4 часа, и ще бъде излъчван по Mtel Sport 1.

Първият мач от четвъртфиналите също е мач между млад талант и рутиниран тенисист, намиращ се в прекрасна форма - Борна Чорич срещу Кевин Андерсън.

От началото на годината хърватинът смени изцяло своя треньорски щаб и това изглежда дава своите плодове. Той изглежда много по-концентриран на корта, много по-постоянен, а в Калифорния вече отстрани силните испанци Рамос-Виньолас и Баутиста Агут, както и друг талант в лицето на Тейлър Фриц.

Кевин Андерсън пък утвърди своето място в топ 10, игра финал в Акапулко и Пуна, и спечели титла в Ню Йорк. №7 в схемата не е загубил нито сет в досегашните си три мача с Чорич. Мачът между тях е не преди 1 часа българско време тази нощ и също ще бъде предаван по Mtel Sport 1.

В петък вечер пък ще бъдат двата четвъртфинала в долната половина на схемата. Там най-високо поставеният, останал в турнира, е Хуан Мартин дел Потро, който изглежда и най-сериозният конкурент към нов трофей за Федерер.

Кулата от Тандил е със самочувствие от спечелената титла в Акапулко, а в Индиън Уелс се справи с коварния Де Минор и с винаги трудния Давид Ферер. Сега негов съперник ще е друг много опитен тенисист - Филип Колшрайбер.

Завръщащият се след контузия Милош Раонич се възползва от по-лесния път и също е в топ 8, а в сблъсък на мощно сервиращите ще срещне Сам Куери. И те ще бъдат в ефира на Mtel Sport 1.