Томаш Бердих се класира за 1/4-финалите на Australian Open, след като победи Николас Алмагро с 4:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 7:6 (2). Мачът ще се запомни обаче не толкова с резултата, колкото със скандала между двамата тенисисти.

По време на едно от разиграванията излезлият на мрежата Алмагро изпрати топката доста неприятно в тялото на Бердих, вместо да се опита да я пласира в опразнения корт. От силата на удара чехът падна на земята, след което обърна гръб на испанеца и не прие вдигната му ръка за извинение. Впоследствие стана ясно, че според Бердих, съперникът му умишлено се е опитал да го уцели в лицето. Според коментаторите на двубоя обаче това изобщо не отговаря на истината и просто Алмагро случайно е намерил тялото на чеха.

След края на мача Бердих не пожела да стисне ръката на испанеца и с красноречив жест буквално му каза „да се маха“.

На последвалото интервю на корта публиката не спря да освирква чеха.  „Не мисля, че Алмагро е прав и не мисля, че някой може да е прав, щом се опитва да те уцели в лицето. Но публиката си има право на мнение“, сподели световният №7.

„Бях на мрежата и той буквално ме отстреля. Никога не ми се е случвало нещо подобно. Можеше да завърши топката по лесния начин, но той се опита да ме удари в лицето. Имах късмет, че се предпазих с ръката. В такава ситуация всички се опитват да завършат топката в корта, но той реши да я насочи към лицето ми. Не знам какво съм му направил. Не очаквах публиката да реагира по този начин. Това е тенис, а не бокс. Ние не се бием, а искаме да играем тенис“, каза още Бердих.

Вижте ВИДЕО на конфликтните ситуации: