Шотландецът Анди Мъри не можа да отпразнува подобаващо 21-вия си рожден ден, тъй като Рафаел Надал го победи на осминафиналите и го изхвърли от турнира от сериите Мастърс в Хамбург с награден фонд 2,27 милиона евро.

Поставеният под номер две в световната ранглиста испанец се наложи над британеца с 6:3, 6:2 и се класира за четвъртфиналите.

Надал, който през миналата година загуби на финала и допусна едва втората си загуба в 107 мача на червено след април 2005 година, доминираше през цялата среща.

Испанецът имаше проблеми с лявата ръка при 4:1 във втория сет, но това не се отрази на играта му и той затвори мача само за 77 минути.

„Форхендът на Надал на червено е най-добрият удар в тениса. Може би имах възможност да спечеля още някой гейм, но Надал беше изключителен. Направих прекалено много грешки, а срещу играч като него рядко получаваш втори шанс”, коментира рожденикът Мъри.

Джокович срещна съпротива от хърватина Иво Карлович само в първия сет, в който се наложи след тайбрек със 7:3 точки, след като спечели последните шест разигравания. Сърбинът взе втората част с 6:3. 208-сантиметровият Карлович записа 12 аса, но и това не му помогна срещу Джокович. Изненадата на деня поднесе германецът Николас Кийфер, който отстрани четвъртия поставен Николай Давиденко (Русия) със 7:5,

Изненадата на осминафиналите поднесе германецът Николас Кифер, който отстрани четвъртия поставен Николай Давиденко от Русия със 7:5, 6:3, докато другите фаворити продължават напред.

Резултатите от осминафинали на турнира в Хамбург:

1-Роджър Федерер (Швейцария) - Робин Сьодерлинг (Швеция) 6:3, 6:2

Фернандо Вердаско (Испания) - 5-Давид Ферер (Испания) 7:6, 6:2

Андреас Сепи (Италия) - 12-Хуан Монако (Аржентина) 6:0, 6:3

Алберт Монтанес (Испания) - Янко Типсаревич (Сърбия) 6:2, 6:1

Карлос Моя (Испания) - Марат Сафин (Русия) 6:2, 6:7, 6:1

3-Новак Джокович (Сърбия) - Иво Карлович (Хърватска) 7:6, 6:3

Николас Кийфер (Германия) - 4-Николай Давиденко (Русия) 7:5, 6:3

2-Рафаел Надал (Испания) - 15-Анди Мъри (Великобритания) 6:3, 6:2