Бившият шампион Фернандо Вердаско се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Хюстън с награден фонд от над 488 хиляди долара. Представителят на Испания, който триумфира с титлата преди два сезона, победи аржентинеца Карлос Берлок с 6:4, 6:3.

Опитният Вердаско направи обрат, след като изоставаше с пробив във втория сет, печелейки последните пет гейма в срещата.

Във втория кръг испанецът ще се изправи номер 7 в схемата Маркос Багдатис (Кипър), победил с 6:0, 6:0 срещу Диего Шварцман (Аржентина).

Представителят на домакините и финалист от 2015 година Сам Куери, номер 5 в основната схема, надигра Райли Опелка (САЩ) с 6:4, 7:6 (4). Следващият съперник на американеца е германецът Бенямин Бекер, който отстрани своя сънародник Михаел Берер след успех със 7:6 (6), 6:0.

Шампионът от миналия сезон Джак Сок (САЩ) започва директно от втория кръг на турнира, където ще срещне австралиеца Матю Бартън.

Номер 1 в схемата и носител на титлата в Хюстън от 2013 година Джон Иснър (САЩ), който също пропусна първия кръг, ще се изправи срещу Денис Кудла (САЩ).