Стан Вавринка претърпя ново разочарование. След като се оттегли от полуфинала в Метц заради контузия, която му коства участието на Sofia Open, днес швейцарецът отпадна още в първи кръг на ATP 500 турнира в Астана след загуба с 6-1, 2-6, 3-6 от Адриан Манарино. Стан спечели категорично първия сет, но след това съперникът му вдигна нивото и стигна до заслужен успех.

Следващият опонент на французина ще бъде Карлос Алкарас или Давид Гофен.

Вавринка записа девет аса срещу само един на Манарино, но въпреки това световният №51 беше по-резултатен на сервис (42-40). Французинът реализира три от шестте си брейкпойнта (50%), докато Stanimal оползотвори два от трите си шанса за пробив (67%).

Първата част премина вихрено за Вавринка, който изигра един от най-силните си сетова от началото на сезона. Сервисът на швейцареца бе много качествен, като в същото време той успяваше да контролира по-голямата част от разиграванията с помощта на своя „марков“ бекхенд. Трикратният шампион от Големия шлем записа серия от пет поредни спечелени гейма и се наложи категорично с 6-1.

Впоследствие обаче съотношението на силите се промени и Манарино заигра много по-офанзивно, като в същото време се справяше значително по-добре с аатаките на Вавринка. Французинът успя да пробие пръв и да поеме контрола върху сета, натрупвайки комфортен аванс от 4-1. Вавринка опита да промени развоя на събитията, но шампионът от Уинстън-Сейлъм записа нов брейк и изравни резултата в мача след 6-2.

Заключителният сет започна оспорвано, като равенството се запази до 2-2. Манарино обаче отново наложи непосилно за опонента си темпо и даде само една точка в следващите три гейма, правейки огромна крачка към победата. Френският ветеран успя да задържи тази разлика и триумфира с 1-6, 6-2, 6-3 след час и половина игра.

Китаецът Чжъчжън Чжан елиминира Аслан Карацев (Русия) с 4:6, 6:4, 6:1, а Ботич ван де Зандшулп (Нидерландия) спечели срещу представителя на домакините Бейбит Жукаев с 6:1, 6:1.

Седмият поставен Хуберт Хуркач (Полша) стартира с успех над Франсиско Черундоло (Аржентина) с 6:2, 7:6(2).

Турнирът в Астана е изключително силен и в него участват номер 1 в света Карлос Алкарас (Испания), номер 4 Даниил Медведев (Русия), номер 6 Стефанос Циципас (Гърция) и номер 7 Новак Джокович (Сърбия).