Швейцарецът Стан Вавринка, който близо 13 месеца се възстановяваше от две операции на крака, загуби в първия кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс" 1000 в Монте Карло с награден фонд 5,4 милиона евро.

37-годишният Вавринка, който спечели надпреварата в Княжеството през 2014 година, отстъпи с 3:6, 7:5, 6:2 на казахстанеца Александър Бублик за малко над два часа игра. Трикратният победител в турнирите от "Големия шлем" изигра мач на много високо равнище, като чак в края му настъпи спад в представянето, който се дължи най-вече на факта, че това бе едва втори мач за него след завръщането му на корта.

В началото на мача Вавринка и Бублик си размениха по един брейк, но швейцарецът направи още един такъв за 4:2, което му даде контрол над първия сет и той го затвори с 6:3. Във втория сет играта бе много равностойно, като двамата тенисисти печелеха подаванията си до 6;5 за Бублик. Тогава по-младият от двамата на корта направи пробив и изравни сетовете.

Това пречупи Вавринка и в третата част той показа недостатъчно съпротивителни сили срещу доста по-свежия си съперник. Във втория кръг Бублик очаква победителя от мача между Пабло Кареньо-Буста от Испания и Себастиан Баес от Аржентина.

Към втория кръг се класира шампионът за 2019 година Фабио Фонини. Италианецът, който не се радва на отлична форма в последно време, успя да пречупи французина Артур Риндеркнех след 7:5, 4:6, 6:3. Фонини изоставаше на два пъти с пробив с първия сет, включително и при 4:5 гейма, но съперникът му не се възползва от преднината си. Риндеркнех успя да изравни сетовете след пробив в началото на втория, но в третата част отново падна в капана на опитния си съперник и отстъпи след 2 часа и 30 минути игра.

В следващия кръг Фонини ще играе с шампиона за 2020 година Стафанос Циципас от Гърция. Място във втория кръг си осигури и аржентинецът Диего Шварцман. 

Южноамериканецът победи с 6:7(5), 6:3, 6:3 руснака Карен Хачанов. Поставеният под номер 12 Шварцман водеше с 5:3 точки в тайбрека на първия сет, но допусна да загуби следващите четири разигравания, което даде преднина на олимпийския финалист от Токио Хачанов.

До края на мача Шварцман показа колебание само в третия гейм на третия сет, когато Хачанов проби за 2:1, но аржентинецът изравни за 2:2 и показа, че повече компромиси в днешния ден няма да прави,

За място в третия кръг Шварцман ще има за съперник Мартон Фучович от Унгария.