Швейцарецът Станислас Вавринка достигна за първи път в кариерата си до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 19 Варвинка, който във втория кръг отстрани българина Григор Димитров, днес се справи с осмия в схемата Анди Родик (САЩ) с 6:3, 6:4, 6:4 за 2:22 часа.

Швейцарецът доминираше през цялата среща и не даде никакви шансове на Родик, който има четири полуфинала на "Мелбърн Парк".

Вавривка пласира 24 аса и не допусна пробив в цялата среща. Той наниза 67 печеливши удара, с 43 повече от съперника си. Швейцарецът проби за първи път в осмия гейм, което се оказа достатъчно за спечелването на първия сет.
Във втората част резултатът беше равен до 4:4, след което Вавринка спечели пет от следващите шест гейма, за да вземе втория сет и да поведе с 3:1 в третия. До края Родик нямаше сили за обрат.

Така 25-годишният швейцарец ще играе за втори пореден път на четвъртфинал на турнир от Големия след Откритото първенство на САЩ през септември миналата година.

Следващият съперник на Вавринка е четирикратният шампион и защитаващ титлата си от миналата година Роджър Федерер също от Швейцария.

Любопитното е, че двамата са много добри приятели и в дует спечелиха олимпийската титла на двойки в Пекин'2008.