Голям скандал се заформи в германския тенис. Той е свързан с Купа Дейвис и отказа на немските звезди да участват в отборното първенство.

Братята Александър и Миша Звереви, както и Филип Колшрайбер, отказаха участие в плейофа за оставане в Световната група срещу Португалия (15-17 септември в Лисабон).

В Купа Дейвис няма наградни фондове, а това според германските медии е главната причина за отказа. Иначе спортната причина, изтъкната от звездите е фактът, че в Лисабон ще се играе на клей за разлика от предстоящите турнири на хард в Азия, което би объркало подготовката им.

"Честта да играят за страната си не е достатъчна за Звереви", пише вестник "Билд". Новият шеф на германския мъжки тенис Борис Бекер опита да защити голямата звезда Саша Зверев като хвърли вината върху чилиеца Патрисио Апей: "Алекс искаше да играе, каза ни го кристално ясно, но неговият мениджмънт го посъветва да не го прави."

Мениджърът Апей ръководи делата на Зверев и стои зад планирането на кариерата му. Той е бил част от екипите на Габриела Сабатини и Анди Мъри, а от самото начало твърди, че Зверев е "световна марка, а не за германския пазар".

През миналата година също имаше скандал с неговото участие за Купа Дейвис. За мача срещу Полша Апей е изискал шестцифрена сума от германската федерация. Такава не бе дадена и Зверев не участва.

Вестник "Билд" натъртва и на факта, че братята Звереви чувстват себе си повече като руснаци отколкото като германци. Родителите на двамата са от Русия като Миша е роден в Москва докато Александър в Хамбург.

С родителите си двамата говорят на руски, а се припомня и думите на Саша след първата му АТП титла, която дойде в Санкт Петербург: "Не можех да избера по-подходящо място за първата ми турнирна победа."