Французинът Жо-Вилфред Тсонга спечели първа титла в кариерата си от турнир от сериите "Мастърс" по тенис.

23-годишният Тсонга наниза 25 аса и победи на финала в Париж миналогодишния шампион Давид Налбандян с 6:3, 4:6, 6:4 след два часа игра.

С успеха представителят на домакините си осигури и последното свободно място във финалния за годината "Мастърс Къп" в Шанхай от 9 до 16 ноември.

Тсонга, финалист от Откритото първенство на Австралия през януари, започна отлично срещата и дръпна с 3:0, след което запази аванса си до края на сета.

Във втората част 26-годишният Налбандян намери играта си и успя с късен пробив в десетия гейм да стигне до изравняване на резултата.

Решаващият трети сет премина изключително оспорвано. Тсонга проби за 2:1 и удържа аванса си до 5:4. В десетия гейм той преодоля пасив от 0:40 и с пет поредни точки стигна до втората титла в кариерата си.

Налбандян не успя да стане първият тенисист в историята, който дублира титлата си от надпреварата. Той пропусна и възможността да вземе десети трофей в кариерата си, а с това и шанса да се пребори за последното осмо място за финалния "Мастърс".

За надпреварата в Шанхай вече се класираха Рафаел Надал (Испания), Роджър Федерер (Швейцария), Новак Джокович (Сърбия), Анди Мъри (Великобритания), Николай Давиденко (Русия), Анди Родик (САЩ) и Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина).