Томи Робредо спечели десетата си титла на клей и общо №11 на АТР ниво, след като във финалния двубой на турнира в Казабланка (АТР 250) се наложи със 7:6(6), 4:6, 6:3 над Кевин Андерсън, за когото това пък бе едва първи финал на клей в кариерата му.

30-годишният испанец в последните няколко сезона премина през трудни времена, в които контузиите го изкараха за дълъг период извън корта. Една от най-тежките бе през миналата година, когато цели пет месеца не бе на АТР тура и дори приключи сезона под №471 в ранглистата, но постепенно започна да навлиза в една добра форма и ето, че усилията му бяха възнаградени с титлата в Казабланка - първа от 2011 г. насам.

Робредо започна седмицата под №72 в света, но след днешния триумф ще добави 74,000 евро към банковата си сметка и 250 точки към актива си за ранглистата, които се очаква да го изкачат с близо 30 места напред в сравнение със сегашната му позиция и да се завърне в Топ 50.

Кевин Андерсън, въпреки загубата на финала, определено ще запомни с добро представянето си през тази седмица, достигайки за първи път в кариерата си до финал на турнир, провеждащ се на най-неудобната за 203-сантиметровия южноафриканец настилка, а освен това продължи и отличното си представяне през сезона.

От началото на 2013 г. Андерсън е спечелил 17 от общо 23 изиграни мача и игра два финала - в Казабланка и в Сидни. Южноафриканецът добави и 150 точки към актива си за ранглистата и по всяка вероятност ще подобри рекордното си класиране, което до този момент бе №28 в света, пише tenniskafe.com.