Чехът Томаш Бердих постигна първа победа в група А на финалния турнир на АТР по тенис, след като се наложи със 7:5, 3:6, 6:1 над французина Жо-Вилфрид Цонга. По този начин Бердих вече има 4 победи от 5 мача срещу френския си съперник в баланса между тях. По-рано вчера Новак Джокович спечели също с 2:1 сета над Анди Мъри в битката на гигантите в тази група.

Двамата играха много сигурно при своя начален удар, в цялата среща имаше общо три пробива, което определи и изхода й. Все пак като цяло може да се каже, че чешкият тенисист заслужи победата заради много по-убедителното си представяне в третата и заключителна част.

След равностойно начало Бердих реализирла пробив точно в най-важния момент на първия сет- в 11-ия сет. Във втория Цонга реагира и също след един пробив направи 6:3 в своя полза. В третия сет чехът беше много по-убедителен и не позволи на Цонга да се надява на краен успех. Поставеният под номер 5 реализира пробив при 3:1, след което нямаше никакъв проблем да вземе последователно следващите три гейма. Цонга пък тотално се демотивира и успеваемостта на началния му удар спадна под 40 процента.

Бердих, който има една победа и една загуба, ще играе утре с Джокович. Цонга, който е с две поражения и няма шанс да се промъкне напред, излиза също в петък срещу Анди Мъри.

"Макар да изглежда лесно като резултат в третия сет, изобщо не може да се каже такова нещо. Мисля, че и срещу Анди Мъри можех да постигна по-добър резултат, но сега ще се постарая да затрудня максимално Новак в последния мач, каза Бердих след успеха над Цонга.