Рафаел Надал спечели първия за година турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия по тенис. Испанецът успя да се наложи над своя най-сериозен опонент – Роджър Федерер след 5-сетов мач - 7:5, 3:6, 7:6(3), 3:6, 6:2.

Надал излезе победител в титаничния сблъсък на двамата най-добри към момента, а титлата в Австралия става притежание на испанец за първи път в историята.

Срещата продължи 4.23 часа, като това бе първият петсетов финал от 21 години насам.

Мачът започна зле за Федерер, след като допусна да бъде пробит още в първия гейм. След това швейцарецът изравни и дори взе преднина от 4:2, но отново пропиля аванса си, а Надал се възползва максимално, за да спечели първата част със 7:5. Във втория Федерер показа, че може повече и изравни резултата в геймовете.

Третият сет завърши с тайбрек, победител от който излезе Надал, след като швейцарецът пропусна няколко добри възможности за пробив.

Федерер спечели четвъртата част след като направи единствения пробив в шестия гейм, и взе сета с 6:3.

Финалната пета част мина под диктовката на новия шампион, който проби за 3:1, а след това нямаше трудности и в осмия гейм стигна до 6:2, за да триумфира в Мелбърн.

След края на мача Роджър Федерер много трудно намираше думи. Бившият номер едно не успя да скрие сълзите си след бурните аплодисменти на феновете, и може би заради загубения финал.

„Не исках аз да имам последната дума. Рафа, поздравления, ти игра чудесно. Направи фантастичен финал. Желая ти всичко най-добро. Бих искал да благодаря на легендите, нямате и представа колко много значите за мен. Благодаря и на вас (феновете), бяхте фантастични, ще се видим догодина”, каза по време на награждаването Федерер.

„Роджър, съжалявам за днес. Наистина знам колко е трудно и колко искаше да спечелиш. Ти си страхотен шампион, и ще спечелиш своята 14 титла. Винаги е удоволствие да играя срещу теб. Искам да благодаря на моя екип. Благодаря на всички, за вашата подкрепа. Това бяха две страхотни седмици за мен. Ще се видим следващата година”, сподели новият шампион на Откритото първенство на Австралия.

Мечтата на Федерер бе пропиляна този път – да изравни рекорда на Пийт Сампас от 14 титли от Големия шлем.